Afbeelding
Foto: Marijn Riemens

Mattemburgh is weer open voor bezoekers

Door: Hanneke Marcelis Actueel

HOOGERHEIDE - Al maandenlang rijdt het bouwverkeer af en aan naar Landgoed Mattemburgh. De Orangerie en het Landgoed krijgen een flinke opknapbeurt. Afgelopen week opende de vernieuwde horecagelegenheid haar deuren weer voor publiek. De officiële heropening van het gehele landgoed staat gepland voor 30 augustus.

Iedereen kent het wel: Mattemburgh. Een orangerie omringd met een prachtig landgoed. Gelegen tussen Bergen op Zoom en Woensdrecht in de schitterende natuur van de Brabantse Wal. Deze orangerie was lange tijd gesloten voor bezoekers, want sinds september 2017 onderging het landgoed een complete make-over. De horecagelegenheid verkeerde niet meer in een beste staat, waardoor het vernieuwd moest worden. Het gebouw kreeg een nieuwe keuken en ook werd er een extra ruimte bijgebouwd, waardoor de horecagelegenheid een stuk groter is geworden.

Frank en Marloes van Akkeren, die het restaurant beheren, gaan in de gloednieuwe keuken een 'open-keuken concept' starten. Bezoekers kunnen zelf zien hoe hun eten wordt bereid. De kruiden, vergeten groenten en fruitsoorten voor de gerechten komen rechtstreeks uit de moestuin van het landgoed. ''We wilden buiten naar binnen halen'', stelt Van Akkeren. Met dit nieuwe concept willen Frank en Marloes een echte eetbeleving voor hun gasten creëren. De bezoekers mogen zelf de producten verzamelen en vervolgens in overleg met de chef hun gerecht samenstellen. ''We willen door het leveren van maatwerk dat onze bezoekers het landgoed proeven, vandaar dat we hier bij Mattemburgh ook wel spreken van 'Het Eetbare Landgoed'', aldus Frank.

Kuipplantencollectie

Terwijl de vernieuwde horecagelegenheid al open is voor bezoekers, wordt er momenteel nog hard gewerkt aan een nieuwe winterstalling. Het is de bedoeling dat daar de historische kuipplantencollectie van het landgoed in komt te staan. ''De afgelopen jaren hebben de kuipplanten in een kas in Heerle gestaan'', zegt Annelieke Kelderman, voorlichter van stichting Brabants Landschap, de organisatie die Landgoed Mattemburgh beheert. ''De transport van deze oude kuipplanten is bijzonder risicovol en bovendien ook erg duur. Daarom hebben we naar een mogelijkheid gezocht om de kuipplanten op het landgoed te kunnen laten overwinteren. Door de komst van een nieuwe winterstalling kunnen tussen oktober en mei onder andere de olijf-, sinaasappel- en citrusbomen daarin worden opgeborgen.''

'Alles wat hier groeit en bloeit willen we in onze gerechten verwerken'

Vlak naast de nieuwe winterstalling wordt er ook nog een nieuwe parkeerplaats gebouwd. Daarvoor werd er 3000 vierkante meter bos gerooid. ''Mattemburgh kampte al een hele tijd met parkeerproblemen'', vervolgt Kelderman. ''Door de komst van de nieuwe parkeerplaats is er meer ruimte om meer bezoekers te ontvangen en kunnen zij hun auto dicht bij de orangerie zetten.''

Architectuur

Architecten Joris Hoogstede en Koen van Heeswijk hebben zowel het ontwerp van de nieuwe horecagelegenheid als die van de nieuwe winterstalling voor hun rekening genomen. ''We hebben de oude architectuur van de gebouwen meegenomen in de ontwerpen'', stelt Hoogstede. ''Dat wat er al was, hebben we in een modern jasje gestoken. Daarmee willen we de bestaande kwaliteit versterken, zodat de historie van het landgoed nog zichtbaarder wordt.''

Officiële opening

De officiële opening van Landgoed Mattemburgh laat nog even op zich wachten, want die staat gepland voor donderdag 30 augustus. De deuren van het restaurant zijn daarentegen al wel open voor bezoekers. Daarnaast worden er komende zomer allerlei activiteiten op het landgoed verricht, zoals excursies en workshops. ''We willen voor iedereen toegankelijk zijn'', stelt Van Akkeren.

Meer informatie over Landgoed Mattemburgh is te vinden op de websites www.orangeriemattemburgh.nl en www.brabantslandschap.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief