Een foto van de Roparun vorig jaar FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Een foto van de Roparun vorig jaar FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Ossendrecht telt af naar de Roparun

Door: Hanneke Marcelis Actueel

OSSENDRECHT - Met Pinksteren is het weer zo ver. Dan vindt traditiegetrouw de Roparun plaats. Vanuit Parijs en Hamburg komen de hardlopers met hun team naar Rotterdam gelopen. En dat allemaal om geld op te halen voor het goede doel. De teller staat inmiddels al op ruim 2 miljoen euro. Traditiegetrouw wordt de doorkomst van de Roparun in Ossendrecht groots aangepakt.

Er verschijnen twee teams uit Ossendrecht aan de start. Namelijk de L'Oslopers en Burgt& Co. Uit Bergen op Zoom en Halsteren doen ook vijf teams mee. Allemaal gaan ze de slopende 500 kilometer afleggen. Ieder team bestaat uit maximaal acht loper die dus ieder gemiddeld zo'n 65 kilometer lopen. Ook heeft ieder team minimaal twee fietsers en een aantal mensen aan begeleiding bij zich. Bijvoorbeeld chauffeurs, verzorgers en cateraars. Daarmee bestaat een compleet team uit zo'n 25 mensen.

De teams zijn al maanden voor de Roparun druk bezig met de voorbereidingen. En dan niet alleen met de voorbereiding op de sportieve prestatie die ze neer gaan zetten, ook met het ophalen van genoeg geld. De teams moeten allemaal geld ophalen voor het goede doel. Dat doen ze door acties te houden, loten te verkopen en sponsors te zoeken. Dit jaar vindt de 27ste editie plaats van de Roparun. Eerdere edities haalden samen al meer dan 70 miljoen euro op voor het goede doel.

Doorkomst

Traditiegetrouw wordt er ook in de plaatsen waar de Roparun langskomt veel tijd gestoken in de voorbereiding van de doorkomst. In de gemeente Woensdrecht wordt de doorkomst in Ossendrecht traditiegetrouw groots gevierd. De vrijwilligers zijn al maanden bezig om de deelnemers op een passende manier een hart onder de riem te steken wanneer ze door de gemeente komen. Daar komen ze via de Molendreef naar de Onze Lieve Vrouwe Ter Duinenlaan. Vlak voor Hoogerheide scheiden de renners van de busjes. De lopers gaan door via de Putseweg, de Raadhuisstraat en de Antwerpsestraatweg. Bij de rotonde bij de A4 komende lopers weer samen met de busjes.

Goede doelen

Met de Roparun wordt geld opgehaald voor palliatieve zorg voor mensen met kanker. De slogan van de estafetteloop is dan ook heel treffend 'leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven." De goede doelen van dit jaar zijn Stichting Lotgenoten, Vrijwilligersgroep 'Hart voor borstkankerpatiënten', Inloophuis Haaglanden, Stichting Haaglanden Medisch Centrum, Stichting het Getij, Stichting Herberg Papilio, Stichting Haarwensen, Deventer Ziekenhuis, C'est la Vie-huis en stichting 'Verdriet door je hoofd'.


Ga voor meer informatie en om te doneren naar de website: www.roparun.nl. Daar vind je ook de meest actuele route van de Roparun. En ga voor meer informatie over de doorkomst in Ossendrecht op Facebook naar Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht (CDRO).

Roparunstad

De Roparun wordt gehouden voor het goede doel. Maar dat wil niet zeggen dat er ook een competitieve kant aan zit. Voor de dorpen en steden waar de doorkomst wordt georganiseerd, is dat de uitreiking van de titel Roparunnerstad. Die wordt ieder jaar vergeven aan de plaats waar de doorkomst het leukste en beste is georganiseerd. Vorig jaar sleepte Ossendrecht de tweede plek in de wacht op de Franse route. Daarmee wonnen zij 25000 euro. Dat geld mocht besteed worden aan een goed doel binnen de gemeente wat past binnen de doelstelling van de Roparun. De winnaar van de wedstrijd Roparunnerstad 2017 was het Belgische Zele, zij kregen 50.000 euro.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief