Wethouder Van Agtmaal maakt samen met de leerlingen van groep zeven de eerste voetstappen
Wethouder Van Agtmaal maakt samen met de leerlingen van groep zeven de eerste voetstappen Foto: Hanneke Marcelis

Leerlingen Meulenrakkers maken voetsporen voor de veiligheid

Door: Hanneke Marcelis Actueel

OSSENDRECHT - De rode, groene en blauwe voetstappen op en rondom het schoolplein van basisschool de Meulenrakkers zijn niet te missen. Het is het nieuwste initiatief van de school om de verkeersveiligheid te vergroten. De leerlingen van groep zeven hadden vanochtend de eer om samen met de burgemeester en wethouder Adriaansen de voetstappen op de weg te spuiten.

De leerlingen van groep 7 van basisschool de Meulenrakkers vonden het wel een leuke opdracht: een pad van voetsporen maken op en rondom het schoolplein. Met veel enthousiasme gingen ze in de weer met de felgekleurde spuitbussen. En het resultaat ziet er niet alleen leuk uit, het is ook nog eens erg nuttig. "Het is vaak erg druk rond de school met auto's, fietsers en kinderen die lopend naar school komen", legt directeur Mike Gaans uit. "Dan is het voor de veiligheid natuurlijk erg belangrijk dat iedereen goed weet waar je wel en waar je niet mag lopen en fietsen. Daar helpen deze voetstappen bij." Ook burgemeester Adriaansen is enthousiast over het initiatief. "In de korte tijd die ik hier vanochtend heb gestaan, heb ik al twee vrachtwagens door de straat zien komen. En dat terwijl jullie op dat moment ook allemaal naar school aan het lopen en fietsen waren", vertelt hij uit aan de kinderen. "Dan is goed opletten waar je loopt en fietst. En daar kunnen de voetsporen bij helpen."

Buurtpreventieteam

Verkeersouder Tamara Arts is blij dat de voetsporen eindelijk worden gerealiseerd. Zij zet zich samen met een team van drie leerkrachten van de Meulenrakkers al vier jaar in om de veiligheid rond de school te vergroten. En met resultaat. Zo werden er al witte strepen op de straat aangebracht om een soort voetpad aan te duiden. Dat was nodig omdat er aan de Meulenberg geen duidelijk voetpad ligt. En dat terwijl het wel de toegangsweg is tot de ingang van de school. Ook organiseerde het verkeersteam van de school afgelopen najaar een fietslichtcontrole en staat twee keer per week het buurtpreventieteam bij de school om ouders te attenderen op waar je mag parkeren. "Ik ben heel blij dat het buurtpreventieteam dit doet. En ook de wijkagent loopt regelmatig langs de school om mensen te wijzen op de verkeersregels rondom de school." En dat heeft effect, aldus Arts. "Het is vooral onwetendheid en een stukje gemakzucht wat je aan moet pakken."

Verkeersexamen

Sinds afgelopen week prijken de voetstappen dus in de Meulenberg. En ook op het schoolplein zijn ze gespoten. "Want dat er op het schoolplein niet gefietst mag worden, vergeten de leerlingen ook wel eens", stelt directeur Gaans. En dat wordt met wat gelach en blikken over en weer van de leerlingen bevestigd. De groep van de Meulenrakkers was niet zomaar uitgekozen om de voetstappen te maken. De klas is namelijk de laatste tijd druk bezig met het thema veiligheid in het verkeer. "De kinderen krijgen natuurlijk allemaal les in verkeersveiligheid, maar in groep zeven leggen de kinderen ook een heus verkeersexamen af. Dat is echt een soort kers op de taart", legt juf Manon Bosse uit. Dat examen vond afgelopen maand plaats.De leerlingen moesten een theorie-examen maken, en fietsten een praktijkexamen door het dorp. "Daarbij hielden hulpouders in de gaten of ze zich netjes aan de regels hielden." En dat deden ze gelukkig ook. Alle leerlingen slaagden met vlag en wimpel, aldus de trotse lerares.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief