De reuzenberenklauw kan wel twee tot vier meter hoog worden. FOTO GEMEENTE WOENSDRECHT
De reuzenberenklauw kan wel twee tot vier meter hoog worden. FOTO GEMEENTE WOENSDRECHT Foto: Gemeente Woensdrecht

De Berenklauw en Japanse Duizendknoop rukken op

Door: Hanneke Marcelis Actueel

WOENSDRECHT - Er groeit gevaarlijke reuzeberenklauw en Japanse Duizendknoop in de gemeente. Inwoners worden opgeroepen de planten te melden zodat deze snel bestreden kunnen worden.

De twee plantensoorten groeien in de vrije natuur, maar de reuzenberenklauw kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mensen. Bovendien brengt de Japanse Duizendknoop schade toe aan rioleringen en funderingen. Aan inwoners van de gemeente die de planten aantreffen wordt gevraagd dit te melden. De gemeente Woensdrecht gaat dan vervolgens aan de slag met de bestrijding van de reuzenberenklauw en de Japanse Duizendknoop.

Reuzenberenklauw

De berenklauw komt van oorsprong uit Nederland, maar vanuit het buitenland is er een tijdje geleden een tweede soort naar ons land overgewaaid, de reuzenberenklauw. Deze plant kan wel twee tot vier meter hoog worden en is vooral te zien in bermen, braakliggende terreinen en tuinen die niet zijn onderhouden. Wanneer iemand met het sap van de reuzenberenklauw in aanraking komt, kan dat pijnlijke wonden opleveren. Heb je de plant aangeraakt en ga je daarna in de zon gaat zitten, dan levert dat zelfs brandwonden op.

Japanse Duizendknoop

De Japanse Duizendknoop is een snelgroeiende plant die stengels heeft tussen de twee en drie meter. Verder is hij te herkennen aan zijn witte bloemen, grote groene bladeren en zijn bamboe-achtige stengel met roodachtige vlekjes. De plant kan door zijn enorme groeikracht schade veroorzaken aan andere planten, maar ook aan gebouwen en wegen.

Inwoners van de gemeente die de reuzenberenklauw of Japanse Duizendknoop aantreffen, kunnen dit melden via 140164 of www.verbeterdebuurt.nl/gemeentewoensdrecht. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief