Toeschouwers kijken vol bewondering naar het aankomende team
Toeschouwers kijken vol bewondering naar het aankomende team

Indrukwekkende doorkomst in Ossendrecht

Door: Hanneke Marcelis Actueel

OSSENDRECHT - Het was een feest in Ossendrecht toen de lopers en fietsers van de Roparun in de nacht van zondag op maandag werden onthaald. Het hele dorp, wat was gehuld in Aziatische sferen, stond vol met mensen die vroeg uit de veren langs de weg zijn waren staan. Allemaal moedigden ze de deelnemers met muziek en geklap aan tijdens de run van Parijs naar Rotterdam.

DOOR LAURA VAN ALPHEN

In alle vroegte kwamen er maandag 309 groepen het dorp door in de estafetteloop van Parijs naar Rotterdam. Ook voor deze 26e editie is grensdorp Ossendrecht weer helemaal versierd. Dit keer is het thema ‘de Rijzende Zon’, omdat veel van de deelnemers in Ossendrecht de zon zien opkomen. Overal hangen Aziatische lampionnen en de mensen langs de weg hebben een Aziatische hoed op. Na een jaar te hebben voorbereid overbruggen de lopers, fietsers en begeleidende campers en busjes de afstand over ongeveer twee dagen.


Teams
Van de totaal 309 teams komen er dit jaar weer twee uit Ossendrecht. Dit zijn de L’oslopers, die voor de 22e keer meedoen, en de groep Burgt & Co. De groep Burgt & Co doet dit jaar voor de zevende keer mee aan de Roparun. Rodi van der Burgt is een van de lopers van het team. ‘’Ik loop vooral mee voor het goede doel natuurlijk, maar ook voor de uitdaging. Het is heel bijzonder zo met zijn allen’’, vertelt ze. Een team mag bestaan uit maximaal acht lopers en minimaal twee fietsers. Dit zijn vaak dezelfde mensen, maar soms valt er iemand uit. Naast fietsers en lopers zijn er nog de chauffeurs van onder andere een cateringcamper, een slaapcamper en er gaan ook fysiotherapeuten met het team mee. Vaak worden campers gesponsord door bedrijven die op deze manier hun steentje bij willen dragen aan het goede doel.

Toeschouwers
De toeschouwers van jong en oud zitten langs de weg of staan bij de meerdere cafés in het dorp. Sommigen versieren partytenten met vlaggetjes, lichtjes en draaien muziek. Onder de toeschouwers zijn er ook de thuisblijvers. Dit zijn familie en vrienden van de deelnemers. Zij zorgen er onder andere voor dat er berichten op de Facebookpagina van hun deelnemende team worden geplaatst en brengen ook eten en drinken mee. Vrijwilligers die langs de route staan hebben in Ossendrecht meegeholpen met het versieren van het dorp. Zij hebben lampionnen opgehangen en in de Koningin Wilhelminastraat staat een Aziatische brug als versiering. ‘’De sfeer zit er goed in. We maken er elk jaar een feestje van’’, zegt een van de feestende toeschouwers.

Roparun
De Roparun is ontstaan in 1991 en voor het eerst gehouden in 1992. Tot en met 2003 was het een estafetteloop van Rotterdam naar Parijs. Omdat in Parijs er geen veld meer beschikbaar was voor de vele deelnemers, is de route in 2004 omgedraaid en wordt deze nu gelopen van Parijs naar Rotterdam. In Parijs starten om de tien minuten, vijf groepen. Naast deze run wordt er ook vanaf Hamburg naar Rotterdam gelopen. Beide estafettelopen eindigen dit jaar niet op de Coolsingel zoals voorgaande jaren, maar achter de Markthal in Rotterdam. Het goede doel waarvoor de run georganiseerd wordt, is voor palliatieve zorg voor mensen met kanker.

De organisatie van de Roparun deelt elk jaar drie prijzen uit voor ‘Roparun stad van het jaar’. Vorig jaar werd Ossendrecht 2e en kregen ze €22500 om te besteden aan het goede doel. Ze hopen dit jaar ook in de prijzen te vallen.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief