Afbeelding
Foto: Kelly Versteeg

De regen mocht de pret bij Uniek Sporten niet drukk

Door: Amber Kuijs Sport

OSSENDRECHT - Afgelopen vrijdag 1 juni was het tijd voor de eerste editie van Uniek Sporten in de gemeente Woensdrecht. Hierbij kregen mensen met een lichamelijke beperking of geestelijke beperking de kans om zich te verdiepen in de wielersport. De stichting Grote Prijs Adrie van der Poel pakte het groots aan met verschillende onderdelen en bekende sporters. 

Organisatie
Het evenement werd georganiseerd op het trainings- en opleidingscentrum bij het wielercollege in Ossendrecht. Een mooie kans voor mensen met een beperking om een hele middag te kunnen sporten. De deelnemers kregen bij aanmelding allemaal een wielershirt en een pet. Jammer genoeg was er erg veel regen, maar dat weerhield de deelnemers er niet van om op de fiets te stappen. Mensen met een beperking vinden het vaak eng om iets nieuws te proberen, maar door zo'n evenement waar veel mensen aan mee doen, durven ze het zich toch sneller aan. Hierbij hoopt de organisatie dat de deelnemers vanaf nu vaker gaan sporten omdat het goed voor de gezondheid is. Het is een stap in de goede richting. Maar liefst 150 deelnemers hadden zich aangemeld om deel te nemen aan het mooie evenement in de wielergemeente. De deelnemers kwamen van de instanties uit Tholen, Bergen op Zoom en de gemeente Woensdrecht. 

De organisatie had deze instanties gevraagd om mee te doen aan het unieke evenement. "Zo kunnen we mensen met een beperking kennis laten maken met de wielersport en hierdoor enthousiast maken om in beweging te komen", vertelde Jack Cats, een van de organisatoren. De deelnemers waren overduidelijk aan het genieten van deze dag. Zo konden ze op een tandem rijden, handbiken, spinnen en fietsen op een rollenband. Er kwam wel flink wat voorbereiding bij kijken. "We moesten fietsen huren, de maatschappelijke organisaties benaderen en de entourage regelen", aldus Cats. Samen met de gemeente Woensdrecht en de provincie Noord-Brabant hebben ze het voor elkaar gekregen om dit evenement zo te regelen. De muziek werd geregeld door DJ Dave, waar de deelnemers erg van genoten. Tussen het fietsen door waren er veel mensen die lekker aan het dansen waren. 

"Je ziet de mensen echt genieten en dat doet me goed."

Bekende
De deelnemers werden ook verrast door bekende wielrenners. Zo konden de deelnemers fietsen met bekende wielrenners, gezellig kletsen en ermee op de foto. Adrie van de rPoel, Monique van de Ree, Rob van Broekhoven en Sjoerd van Ginneken waren onder andere aanwezig. "Je ziet de mensen echt genieten en dat doet me goed", zei Van Ginneken. Ook de bekende wielrenners hadden het erg naar hun zin. Ze gingen zelf ook het handbiken proberen en dat vonden ze toch lastiger dan verwacht. Met verzuurde armen kwamen ze terug van het rondje rijden.

Het is natuurlijk voor de bekende wielrenners niet gemakkelijk om zoiets in te plannen in hun drukke schema. Hierdoor konden Mathieu en David van der Poel niet aanwezig zijn op deze dag. "Vandaag paste het precies in mijn schema om hierbij te zijn. Ik heb zelf op het ZuidWestHoek college op school gezeten en ik ken de organisatie goed, vandaar dat ik hier ben vandaag", aldus Van Ginneken. 

Er waren verschillende onderdelen waaronder ook een tocht van 25 kilometer. Hierbij reed Adrie van der Poel zelf mee. Theo Jaspers, een van de deelnemers, reed met deze rit mee en vond het fantastisch. "Dit is een mooie ervaring", zei Jaspers met een grote lach op zijn gezicht. Na de drukke fietsdag mocht iedereen nog aanschuiven aan tafel voor een echte wielermaaltijd. Ze kregen allemaal een lekkere pasta te eten en dat was een mooie afsluiter van een leuke dag. Het was een mooi begin van een uniek evenement en de organisatie zal gaan kijken hoe ze het kunnen uitbreiden voor wellicht een tweede editie. FOTO EN BIJDRAGE KELLY VERSTEEG



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief