Logo internetbode.nl/woensdrecht

‘Zilveren’ Nienke Jonk klaar voor nieuw zwemseizoen

HOOGERHEIDE – Met een zilveren EYOF-medaille op zak is Nienke Jonk begonnen aan het nieuwe zwemseizoen. De 15-jarige zwemster uit Hoogerheide was met het Nederlandse jeugdestafetteteam snel genoeg voor de tweede snelste tijd van Europa. Ook op de andere afstanden wist de zwemster haar krachten te meten met de snelste jonge Europese zwemsters, maar kwam ze net te kort voor een medaille. Nu wil ze doorstromen naar de top. Met veel trots presenteert Nienke haar zilveren medaille, keurig verpakt in het officiële doosje dat ze in Hongarije ontving. Ze heeft al talloze gouden, zilveren en bronzen medailles bij mekaar gezwommen, maar deze zilveren is volgens haar de allermooiste. “Deze ga ik nooit meer vergeten.”

Veiligheid
Het EYOF, afkorting voor European Youth Olympic Festival, is een tweejaarlijks evenement voor Europese sporters tot en met 18 jaar. Dit jaar vonden de wedstrijden plaats in de Hongaarse stad Gÿor. “Het was echt een geweldige ervaring”, zo begint Nienke aan haar verhaal. Nadat de sporters afscheid hadden genomen van familie en vrienden waren ze aangewezen op hun coaches en zelfstandigheid. Nienke: “Bij aankomst in Gÿor stond er voor iedereen een welkomsttas klaar. Wat wij niet wisten, was dat de hele tas gevuld was met brieven en cadeautjes van de mensen thuis. Dat heeft zeker geholpen.” Met het Nederlandse zwemteam deelde ze een appartement in het Olympisch Dorp, wat een indruk op de zwemster uit Hoogerheide heeft achtergelaten, gezien haar enthousiasme. “Het was groots, alles was goed geregeld. Ik kreeg een speciale kaart mee die ik overal moest laten zien voor de veiligheid.
Zilver
Met de veiligheid zat het wel goed in Gÿor. “De organisatie had alles onder controle”, vertelt Nienke. “Tassen werden steeds binnenstebuiten gekeerd en ook als je aan de wedstrijd moest beginnen, moest je je kaart weer laten zien. De eerste keer had ik het nog niet door, maar uiteindelijk is het nog goedgekomen.” Meteen aan het begin van het EYOF was het direct raak. “Het publiek ging echt tekeer daar in Hongarije. Onder meer toeters waren toegelaten, dus dat gaf een hoop kabaal tijdens de wedstrijden. Met de rest van de estafetteploeg moedigde we de zwemster steeds aan.” Nienke Jonk Bij de duik van de laatste zwemster was een medaille zo goed als zeker voor Nienke en haar team. “De eerste drie lagen een stuk voor op de rest. Uiteindelijk werd het een zilveren medaille, écht geweldig.” Na de estafette kwam Nienke nog een aantal keer in actie, maar tot een medaille kwam het niet. “Het deelnemersveld was sterk en per land mocht er maar één zwemster door naar de halve finale. Ik was weliswaar gekwalificeerd, maar de andere Nederlandse was net sneller.”
Crowdfunding
Inmiddels is het EYOF afgesloten en focust Nienke zich op het nieuwe zwemseizoen. “Na het EYOF heb ik drie weken zomerstop gehad en ben vervolgens weer in training gegaan.” Ook dit seizoen zal de zwemster uit Hoogerheide alleen al voor de trainingen heel de provincie afreizen. “Ik zit in mijn examenjaar, dus doordeweeks train ik veelal in Roosendaal. De weekenden breng ik door in het Pieter van de Hoogenband-stadion in Eindhoven.” Om de verblijfkosten in Eindhoven en tijdens internationale wedstrijden deels te dekken, is Nienke een crowdfunding gestart via TalentBoek. “Alle kleine beetjes helpen hierbij”, aldus Nienke. “Ik ben nog op zoek naar sponsors zodat ik op topniveau kan blijven zwemmen en trainen.”  <SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1432895852232-0&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief