Afbeelding
Fotoalbum

Eerste ondergrondse containers geplaatst

Door: Hanneke Marcelis

HOOGERHEIDE - Wethouder Henk Kielman van afvalinzameling was vandaag samen Pascal de Klerk, adjunct-directeur van Saver, aanwezig bij een van de eerste plaatsingen van de nieuwe ondergrondse afvalcontainers in de gemeente. Alle bovengrondse containers voor plastic verpakkingsafval en drankenkartons, glas en textiel worden vervangen door ondergrondse containers. Ze zijn te gebruiken zodra de bovengrondse containers verwijderd zijn. Tevens worden er op sommige locaties ondergrondse restafvalcontainers geplaatst. Maar deze worden pas 1 januari 2019 in gebruik genomen.

Eén van de eerste nieuwe, ondergrondse containers werd vanochtend de grond in gehesen aan de Plesmanlaan in Hoogerheide. Daar hesen de werklui de betonnen container, die maar liefst 9000 kilo weegt, zorgvuldig de grond in. Ook wethouder Kielman mocht een symbolische bijdrage leveren aan het werkproces. De kettingen werden na de plaatsing losgekoppeld en wethouder Kielman mocht ze vervolgens met een joystick weg van de container draaien. Het was de eerste keer voor Kielman dat hij namens de gemeente een dergelijke handeling mocht verrichten. Hij nam de portefeuille afvalinzameling recentelijk over van wethouder Jeffrey van Agtmaal.

Met de plaatsing van de ondergrondse container in Hoogerheide vorderen de werkzaamheden gestaag. Eerder werden de containers in Calfven en aan het Tervoplein al vervangen. In totaal komen er op twaalf plekken nieuwe containers. De containers komen overal nagenoeg op de zelfde locatie als waar de oude, bovengrondse containers staan. Zodra de bovengrondse containers weggehaald zijn, treden de ondergrondse containers in werking. "Ondergrondse containers zijn veel minder zichtbaar en verstorend in het straatbeeld en daarnaast is de ervaring elders dat er minder bijplaatsingen van afval plaatsvinden, waardoor de omgeving rondom de containers fraaier en ook schoner blijft", aldus wethouder Kielman.

Saverpas

De nieuwe containers zijn bijna allemaal te openen zonder pas. Alleen voor de restafvalcontainers en voor enkele plasticcontainers bestaat een uitzondering. Bij de plasticcontainers gaat het om de exemplaren waar een persmechanisme is ingebouwd. "Dat mechanisme is handig, omdat er dan vier keer zoveel in een plasticcontainer past. Maar het brengt wel een gevaar met zich mee, aangezien er dus een soort gemaal in zit. Daarom is voor de veiligheid een systeem met pasjes", legt De Klerk van Saver uit. Het gaat dan om de plastic container bij de AH aan de Huijbergseweg in Hoogerheide staat en die in de Kerkstraat in Ossendrecht. Ook de plastic container die bij de nieuwe Aldi en Albert Heijn in Hoogerheide komt, krijgt een persmechanisme. Maar deze wordt pas geplaatst wanneer de werkzaamheden aan de supermarkten gereed zijn. In Putte worden expres geen plastic containers met een persmechanisme geplaatst. "Mensen uit België krijgen geen pas. Dat zou betekenen dat zij hun plastic niet meer in Putte kwijt kunnen", legt Pascal de Klerk uit. Dat zou dumpingen van plastic naast de containers in de hand werken. "We willen graag voorkomen dat mensen afval naast de containers plaatsen. Dus daarom plaatsen we in Putte alleen plastic containers waar geen pas voor nodig is om ze te openen."

Restafval

Ook worden er in diverse kernen van de gemeente ondergrondse restafvalcontainers geplaatst. Deze worden nu alvast vanuit het oogpunt van efficiëntie samen met de andere containers geplaatst, maar worden nog niet in gebruik genomen. Dat gebeurt pas vanaf 1 januari 2019. "Er komt veel kijken bij het invoeren van de ondergrondse containers voor restafval", legt Kielman uit. "Allereerst moeten alle inwoners natuurlijk een keuze maken. Ze mogen of de grijze container houden aan huis, of ze ruilen die in voor een pas voor de ondergrondse container." Pascal de Klerk vult hem aan. "Dan moeten al die passen worden toegevoegd aan een specifieke container. Daar komt wel wat bij kijken." Ook moet er nog besloten worden wat het gebruik van de ondergrondse containers gaat kosten. "Maar één ding daarin is wel zeker", stelt wethouder Kielman. "Het gebruik van de ondergrondse moet voor de inwoners sowieso voordeliger worden dan het behouden van de eigen container. Denk bijvoorbeeld aan 5 euro voor het legen van een grijze container, en 60 cent voor één dumping in de ondergrondse container."  In het najaar zal er vanuit de gemeente nog uitgebreide informatie komen voor de inwoners over de keuze voor de inzameling van het restafval.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief