Afbeelding

Tafeltennissers Bas Rongen en Mark Alberti gehuldigd

Algemeen

HOOGERHEIDE – Voor de derde keer in korte tijd verwelkomden burgemeester Steven Adriaansen en wethouder Hans de Waal topsporters en hun trotse familieleden. Deze keer was het de beurt aan para-tafeltennissers Bas Rongen en Mark Alberti. Het tweetal was begin juni uiterst succesvol op het NK Para Tafeltennis. Rongen behaalde zilver bij het dubbelspel vierde klasse voor rolstoelers. Alberti pakte goud bij de het enkelspel vijfde klasse voor lopers en brons bij de dubbel. Het is een drukke bedoeling op de maandagavond in Hoogerheide. In de kamer van de burgemeester staan doorgaans niet zoveel stoelen om alle trotse familieleden, trainers, bestuursleden en de pers te laten zitten. Al snel komen er van allerlei andere kamers stoelen naar de kamer van de burgemeester en kan de huldiging beginnen.

Topsportcentrum
Mark Alberti krijgt als eerste het woord tijdens de huldiging. “Begin juni hebben wij dus meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap Para Tafeltennis in Rotterdam”, vertelt de 42-jarige Alberti. “Het was in het Topsportcentrum in Rotterdam”, vult de 45-jarige Rongen aan. “Vlakbij de Kuip, het voetbalstadion. Dit jaar deden er 130 tafeltennissers mee, verdeeld over de verschillende categorieën als ik het goed heb.” Bas Rongen Mark Alberti Zijn ploeggenoot Alberti bevestigt het en legt aan burgemeester Adriaansen en sportwethouder De Waal uit hoe de klassen onderverdeeld waren. “Je hebt zes klassen bij zowel de lopers als bij de rolstoelers. Ikzelf behoor tot de lopers, terwijl Bas logischerwijs bij de rolstoelers zit.” Als burgemeester Adriaansen vraagt naar hoelang beide heren al tafeltennissen, kijkt hij op van het antwoord. “Ik nu zo’n anderhalf jaar”, vertelt Nederlands kampioen Alberti. “En Bas zat er zeker al een jaar voor mij. Nee, er zit zeker nog rek in en we hebben nog heel wat trainingsuren te gaan om nog beter te worden.”
Dwarslaesie
Twee jaar geleden vertelde Rongen zijn verhaal al tegen de Woensdrechtse Bode. Na een fietsongeluk belandde hij met een volledige dwarslaesie in een rolstoel. Rongen wilde niets liever doen dan sporten en klopte daarom bij Hotak’68 aan. Samen met trainer Frans Verboven bekeek hij de mogelijkheden om aan te sluiten bij het zevende elftal van de vereniging. [caption id="attachment_304516" align="alignnone" width="703"]Hotak Trainer Frans Verboven ziet hoe Bas Rongen nagenoeg perfect een bal terugspeelt. ARCHIEFFOTO MAARTEN ELST[/caption] “De credits gaan dan ook echt naar Frans”, vertelt Rongen. “Niet alleen heb ik dankzij hem kunnen uitkomen op het NK, maar speel ik ook gewoon in de reguliere competitie mee met Hotak’68. Samen met Mark.” Voor Verboven was het destijds ook even wennen. “Ik had nog nooit met een gehandicapte gewerkt bij de tafeltennis. Bas is enorm vooruitgegaan. In het begin was het moeilijk om het batje vast te houden, maar nu schopt hij het dus tot een zilveren medaille op het NK. En een jaar later stond Mark er dus ineens.”
Doelen
Volgens Rongen en Verboven had Alberti weinig training nodig om aan te kunnen sluiten. “Mark heeft een tennisverleden”, verduidelijkt Verboven. “Al is het natuurlijk wel een andere slag, het inzicht dat je daarvoor moet hebben is nagenoeg hetzelfde.” Beide tafeltennissers dromen hardop van een deelname aan de Paralympische Spelen. Alberti: “Dat zijn droomdoelen van ons allebei. Maar zoals gezegd hebben we daar nog de nodige trainingsuren voor te gaan.” Vanaf volgend seizoen mikt het duo op vier in plaats van drie trainingen per week. Na afloop van de huldiging, waarbij beide tafeltennissers een shirt en een bos bloemen ontvingen, trainde Mark Alberti nog een kwartiertje in de zaal. Allereerst moest burgemeester Adriaansen geloven aan het sterke spel van Alberti. Later maakte Alberti ook nog korte metten met journalist Wil de Jong en wethouder De Waal voordat hij weer naar huis ging. DOOR MAARTEN ELST  

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief