Logo internetbode.nl/woensdrecht

Minibiker Jurrien van Crugten racet door het hele land

HOOGERHEIDE – De achtjarige Jurrien van Crugten is helemaal weg van motorsport. Ondanks zijn jonge leeftijd rijdt Jurrien nu voor het tweede jaar al wedstrijden in de zogeheten junioren A-klasse. Om wedstrijden te kunnen rijden moet de jonge inwoner van Hoogerheide het hele land door. Zo eindigde hij onlangs nog tweede in Stadskanaal, zo’n 300 kilometer van zijn huis vandaan. DOOR MAARTEN ELST De beker pronkt nog op de kast in de woonkamer bij de familie Van Crugten. Voor zijn eerste interview grist Jurrien de beker van de kast en plaatst hij hem op tafel. “Deze beker vind ik fijn door die ribbeltjes aan de zijkant”, aldus de trotse minibiker.

Stadskanaal
De achtjarige minibiker uit Hoogerheide vertelt direct over de laatste wedstrijd die hij heeft gereden. “Gisteren (zaterdag 1 juli, red.) ben ik tweede geworden in mijn categorie in Stadskanaal”, vertelt hij. “De nummer één in onze klasse is heel goed. Hij heeft tot nu toe alle wedstrijden gewonnen, maar we komen steeds dichterbij.” Jurrien rijdt met zijn minibike in de zogeheten junioren A-klasse. Dat is de klasse voor kinderen van tussen de 6 en 10 jaar. “Binnen die klasse wordt er nog een onderscheid gemaakt”, vertelt zijn vader Patric van Crugten. “Je hebt een junioren A-klasse standaard waaraan iedereen van tussen de 6 en 10 jaar aan deel kan nemen. Maar je hebt ook nog de andere A-klasse waar Jurrien aan deelneemt. Daarin rijden de iets meer geoefende minibikers mee.” [caption id="attachment_304419" align="alignnone" width="716"]FOTO JOHN BRUININCK FOTO JOHN BRUININCK[/caption] Maar wat is minibiken? Jurrien: “Je racet op een klein motortje tegen anderen op een circuit. Je kan er redelijk hard mee gaan. Het motortje is een halve meter hoog en een meter lang. Het doel is natuurlijk om als eerste over de streep te komen en zoveel mogelijk punten te pakken.”
Overwinning
Het puntensysteem bij Jurrien zijn klasse werkt als volgt. Degene die als eerste over de streep komt, krijgt 25 punten. De nummer twee 20 punten, gevolgd door de nummer drie die 16 punten krijgt. Ook de nummers vier (13 punten), vijf (11) en zes (10) krijgen punten per race toegedeeld. Het verschil met de huidige nummer één is al bijna niet meer te overbruggen. “Die wordt waarschijnlijk Nederlands kampioen”, vertelt Jurrien. Zijn vader laat de puntenlijst zien. “Het verschil met de nummer één is met nog zes races te gaan nu 101 punten. Of diegene laat alles vanaf nu liggen, maar die kans is klein.” Daarmee is voor dit jaar het Nederlands kampioenschap voor de achtjarige minibiker uit Hoogerheide uit zicht. Wel weet hij goed wat zijn doelen voor dit seizoen nog zijn. “Ik wil elke keer nog op het podium terechtkomen en wie weet nog een wedstrijdje zelfs winnen.”
Rossi
De wedstrijden van Jurrien duren zo’n tien minuten gereden op een junior circuit, waarbij de minibikers 22 rondes rijden. Op een wedstrijddag komt Jurriën zeker vijf keer aan de bak. Naast de vrije training ter verkenning van de baan moet hij twee kwalificaties en twee races rijden. “De wedstrijden zijn niet bepaald in de buurt. Meestal zijn we wel een hele dag op pad, ja”, vertelt vader Patric. “Tien minuten klinkt kort, maar het vergt veel energie voor zulke jonge racers. Het is vooral concentratie en basisconditie dat je voor deze sport nodig hebt.” Het uiteindelijke doel van Jurrien is deelname aan de MotoGP. Zijn idool is dan ook Valentino Rossi. “Ik heb hem ontmoet bij de TT Assen. Het is dat zijn nummer 46 al vergeven was, maar anders had ik het zeker gekozen voor tijdens de wedstrijden”, aldus Jurrien die zelf daarom met nummer 36 rijdt. [caption id="attachment_304420" align="alignnone" width="719"]FOTO MAARTEN ELST FOTO MAARTEN ELST[/caption]
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FotoseriesDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief