Foto: Anne mieke Wijshake

Feline en Wendy zijn beide kampioen Agility

HOOGERHEIDE - Feline Tunders en Wendy Willemse zijn samen met hun honden kampioen geworden met Agility. Een wedstrijd waarbij de honden een hindernisbaan afleggen op aanwijzing van de handler. Hindernissen bestaan onder andere uit sprongen, tunnels, wipwap en een brug. Het doel is om het parkoers foutloos en zo snel mogelijk af te leggen. Een wedstrijd bestaat uit 22 toestellen die in gemiddeld 30 seconden worden afgelegd.


DOOR KELLY VERSTEEG


De 15-jarige Feline Tunders uit Hoogerheide is samen met haar Border Collie Nederlands kampioen Agility geworden bij de junioren. Alle deelnemers krijgen bij een wedstrijd 10 minuten de tijd om het parkoers te verkennen, omdat ieder parkoers anders is. "Tien minuten is best lang. Meestal ben ik na 4 minuten al wel klaar", aldus Tunders. Als handler heb je de taak om de hond naar de goede plek te begeleiden, waarbij je zelf dus erg snel moet zijn en een goede conditie moet hebben. Als de hond van toestel 1 naar toestel 3 gaat, dan komt er een straf. Het is dus de taak om het parkoers zo snel mogelijk af te leggen, maar ook zonder fouten. "We waren foutloos en snel bij het NK", vertelt Tunders enthousiast.

Trainen

Twee keer in de week traint ze met haar 6-jarige hond Cadie. Ze traint samen met Cadie bij haar vader maar ook bij haar trainster Wendy Willemse die Nederlands kampioen werd bij de senioren. Natuurlijk traint ze zelf ook hard om in conditie te blijven. Feline is als kind af aan opgegroeid met deze sport, want haar hele gezin beoefent de sport. Haar honden betekenen alles voor haar en als ze op vakantie geweest is, dan is ze ontzettend blij om weer thuis bij haar honden te komen. Over twee weken heeft ze alweer competitie wedstrijden in Nederland. Nu geniet ze nog erg van haar titel en ze hoopt die titel volgend jaar te kunnen verdedigen.

Trainster
Ook Wendy Willemse is kampioen geworden in Venlo, maar dan bij de senioren. "Nederlands kampioen worden was iets wat op mijn bucket list stond", aldus Willemse. Met meerdere honden kwam ze al dichtbij de titel, maar deze keer lukte het met haar Border Collie genaamd Legend. Het is nog een jonge hond van 4 jaar, maar heeft erg veel potentie. De vader van Wendy is ook eens Nederlands kampioen Agility geworden, waardoor ze het enige ouder/kind duo zijn die beide deze titel met zich meedragen. Ook Wendy is eigenlijk geboren in de sport. Haar ouders waren altijd vooraanstaande mensen in de sport, waardoor ze op de juist manier is opgeleid.

Verkeerd signaal

"Het belangrijkste wat ik daaruit geleerd heb is dat het nooit aan de hond ligt als het fout gaat. Of wij geven op dat moment een verkeerd signaal af, of er is een fout gemaakt in de opleiding", legt Willemse uit. Wendy geeft al les in de hondensport vanaf haar 15e. Ze heeft Feline en haar hond van begin af aan getraind. "Feline heeft onwijs veel talent. Om dat in goede banen te leiden, zodat ze kan uitgroeien tot een super handler, is een onwijs gaaf doel", aldus Willemse. Ze is dan ook super trots op Feline. "Zelf winnen is leuk, maar je pupil zien winnen is eigenlijk nog veel gaver", vertelt Willemse enthousiast.

Uit handen van wethouder Hans de Waal kregen de twee kampioenen afgelopen week, samen met hun honden, een bosje bloemen uitgereikt. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief