Klokkenberg 2017 zicht op kapel
Klokkenberg 2017 zicht op kapel Foto: Wijnand Nijs

24 internationale deskundigen in Woensdrecht voor reddingscursus erfgoed

Door: Mura Kuijpers

BREDA/WOENSDRECHT - Een vuurzee, een evacuatie, een crash: een groep van 24 internationale deelnemers weet na drie weken cursus in Breda hoe ze onvervangbaar cultureel vastgoed kunnen veiligstellen in dergelijke situaties. De laatste, ultieme oefening vindt 22 augustus plaats op Vliegbasis Woensdrecht

De deelnemers, afkomstig uit 23 verschillende landen, wordt geleerd een analyse te maken van beschadigingen en de risico’s, het stellen van prioriteiten en hoe te onderhandelen met autoriteiten ter plekke. Zij volgen theorielessen en oefeningen in de praktijk op Landgoed de Klokkenberg in Breda, wat voor de gelegenheid is omgedoopt tot overstroomd museum.

Een zware laatste test op de vliegbasis in Woensdrecht moet laten zien hoe de deelnemers als getrainde professionals onvervangbaar cultureel erfgoed kunnen veiligstellen. Het scenario: een collectie van onschatbare waarde van een etnografisch museum wordt bedreigd met volledige verwoesting.

De cursus First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis wordt georganiseerd door het Prins Claus Fonds, ICCROM, Smithsonian Cultural Rescue Initiative en de Nederlandse Unesco Commissie. Deelnemers zijn werkzaam als conservator, archeoloog of archivaris. Maar ook zijn er professionals werkzaam in humanitaire crises zoals militairen en crisiscoördinatoren. In totaal zijn ondertussen meer dan 100 ‘culturele first aiders’ opgeleid.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief