Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis.
Fotoalbum

'Helden' van het Zuidwesthoek College gehuldigd na Elfstedenzwemtocht

Door: Hanneke Marcelis

OSSENDRECHT - Onder toeziend oog van alle leerlingen van het Zuidwesthoek College, veel ouders en de toegestroomde pers is het zwemteam van de Ossendrechtse school vandaag gehuldigd. Sinds januari trainden het team van veertien leerlingen en enkele docenten wekelijks om 5,5 kilometer mee te zwemmen met de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Hoewel dat vanwege de e-colibacterie niet door kon gaan, volbracht het team in een zwembad in Friesland tóch haar sportieve prestatie en haalden ze maar liefst 11.209,84. op voor KWF Kankerbestrijding.

Het zwemteam van het Zuidwesthoek College kreeg een welverdiend luid applaus toen het vandaag haar opgehaalde bedrag bekend maakte. Ze kunnen dankzij hun deelname aan de Elfstedentocht door het water van Maarten van der Weijden maar liefst 11.208,84 euro doneren aan de KWF kankerbestrijding. 

Trainen

Het zwemteam van het Zuidwesthoek College heeft een flinke sportieve prestatie geleverd. Al sinds januari lag het team iedere donderdagochtend om 7.00 uur in het zwembad om te trainen. "En daar waren geen toeschouwers, geen aanmoedigingen, geen spandoeken. Dat deden deze helden puur op karakter. En daar zijn we als Zuidwesthoek College enorm trots op", aldus directeur Piet Antonissen. Ook wethouder van Sport Hans de Waal was aanwezig om het team in het zonnetje te zetten. Hij had als ludiek cadeautje voor iedere zwemmer een pak kanjerstroopwafels bij zich. 

Teleurstellingen

Het avontuur van het zwemteam ZWHC ging niet over rozen. De eerste grote teleurstelling was de vrijdag voor de elfstedenzwemtocht plaats zou vinden. Doordat de e-colibacterie werd aangetroffen, mochten de zwemmers het water niet in. "Dat was echt een enorme domper", vertelt Peter Talboom. "Maar we hebben snel geschakeld want één ding was zeker. Wij zouden zeker gaan zwemmen." De oplossing werd snel gevonden. Via LACO kon het team in een binnenzwembad in het Friese Appelscha terecht. Daar zwommen ze onder toeziend oog van zo'n zestig meegereisde toeschouwers hun 11x500 meter. En natuurlijk gingen ze ook meerdere keren langs de kant Maarten van der Weijden, die wél zijn Elfstedentocht door het open water besloot te gaan volbrengen, aanmoedigen. "De sfeer daar was echt geweldig. Heel erg mooi."

Hoewel van der Weijden het na ruim tien steden op moest geven, is de actie voor KWF erg geslaagd. Er werd al 3,5 miljoen euro opgehaald. Een daar komen de ruim elfduizend euro van team ZWHC nog bij. 

Televisie

Maandag moest het team van het Zuidwesthoekcollege nog een teleurstelling verwerken. Ze werden namelijk uitgenodigd voor een item in talkshow M van Margriet van der Linden. Ze reisden met enthousiasme met twintig man af naar Amsterdam, maar kregen vijf minuten voor de start van het programma te horen dat het item was geschrapt. "Een domper natuurlijk", aldus Talboom. "Maar nu staan ze hier bij hun eigen school op het podium en krijgen ze gelukkig wél alle aandacht die ze verdienen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief