Burgemeester Adriaansen ondertekent het colelgewerkprogramma.
Burgemeester Adriaansen ondertekent het colelgewerkprogramma. Foto: Hanneke Marcelis

'De wegen, het groen en verlichting moeten beter'

Door: Hanneke Marcelis

WOENSDRECHT - Het niveau van de openbare ruimte moet terug naar dat van voor de bezuinigingen. Er moeten meer toeristen worden getrokken. Het aantal mensen wat beroep doet op de bijstand moet omlaag. En de gemeente moet verduurzamen. Het zijn slechts enkele punten uit het uitgebreide collegewerkprogramma wat het college heeft gepresenteerd. Daarin staan alle onderwerpen waar de gemeente de komen vier jaar actief op gaat inzetten.

In het coalitieakkoord konden inwoners uit de gemeente al lezen wat de nieuwe coalitie ongeveer van plan was om na te streven komende jaren. Maar dat document van slechts drie kantjes, ging niet in op concrete plannen. Dat doet het nieuwe collegewerkprogramma wel. Daarbij wordt ook al een indicatie gegeven voor wat al die plannen gaan kosten. Daarbij is er één kostenpost die er met kop en schouders bovenuit steekt, namelijk de verbetering van de openbare ruimte.

Straten en groen

Toen er een aantal jaren geleden bezuinigd moest worden, was het de aanpak van de openbare ruimte wat een stuk soberder werd. Daar komt de komende jaren flink verandering in. Het is de hoogste tijd voor een inhaalslag, aldus verantwoordelijke wethouder Jeffrey van Agtmaal. "Voor de zomer hebben we natuurlijk de aanpak van de speeltuintjes al aangekondigd. Die hebben echt een investering nodig", aldus Van Agtmaal. "Maar ook de rest van de de openbare ruimte heeft een inhaalslag nodig. Denk dan aan de aanpak van het groen, verbetering van wegen en fietspaden en aan de verlichting." Alleen al in 2018 komen de kosten van de aanpak van de openbare ruimte boven de acht ton uit.

Opgaven

Het collegewerkprogramma kent dit jaar iets nieuws. Naast de onderwerpen per portefeuille waar de plannen voor worden uitgewerkt, heeft het college dit jaar ook vijf opgaven geformuleerd. Die overschrijden de portefeuilles en zijn dus taken voor alle wethouders samen. De eerste opgave die is geformuleerd gaat over Aviolanda. "We moeten onderwijs en bedrijfsleven meer gaan koppelen, om te zorgen dat de vliegbasis voldoende technisch personeel kan aantrekken", stelt de burgemeester. De tweede opgave gaat om de 'branding' van de Brabantse Wal. Daar zette voorgaande jaren met name Martin Groffen zich voor in. Het doel is om toerisme te stimuleren in zowel promotie, als door te werken aan het aanbod in de gemeente. "Daar valt onder andere het aanpakken van de permanente bewoning op de vakantieparken onder", legt wethouder Van Agtmaal uit. "Daar zijn we dus samen met de vakantieparken zelf al druk mee bezig.

Minder regels

Het college heeft verder nog drie opgaven geformuleerd: het college zet in op een regelarm beleid, wil verder verduurzamen en werkt aan een integrale toegang tot zorg, welzijn en dienstverlening waarbij zoveel mogelijk partijen in het gemeentehuis zijn gevestigd. In de dienstverlening krijgt Woensdrecht er komende jaren wel wat taken bij. "Verschillende zaken zoals de daklozenopvang werden altijd geregeld door de centrumgemeenten. Maar die hevelen steeds meer taken terug over naar de individuele gemeentes. Dus dat vergt energie en aandacht", aldus wethouder Van der Beek.


Uiteraard is in het programma ook gekeken naar de financiële consequenties van deze plannen. "Het financiële meerjarenperspectief is gezond, en momenteel stevenen we af op een overschot van zes ton voor 2018. Woensdrecht is financieel dus gezond, en dat willen we zo houden", aldus wethouder Henk Kielman.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief