Afbeelding
Foto: Erik de Jonge

Boa's slaan handen ineen met boswachters voor bescherming Brabantse Wal

Door: Hanneke Marcelis

WOENSDRECHT-  De boa's van de drie Brabantse Wal gemeenten werken sinds begin deze maand intensiever samen met de boswachters van Brabants Landschap, Staatsbosbeeer en SSIB. Op die manier moet er effectiever toezicht worden gehouden op de natuurgebieden op de Brabantse Wal. Samen willende boa's en boswachters ervoor zorgen dat bewoners en recreanten zich veilig en welkom voelen in de natuur. 

‘Het maken van concrete samenwerkingsafspraken met natuurorganisaties’, was een van de actiepunten uit het handhavingsuitvoeringsprogramma van de gemeente Bergen op Zoom. De aanleiding voor het opstellen van dat actiepunt waren de veelvuldige overtredingen en overlast in het buitengebied. Denk hierbij onder andere aan brommers die illegaal door natuurgebieden scheuren en aan de vele afvaldumpingen, zowel van 'normaal'  afval als van resten van drugsproductie.

Intensivering van de samenwerking tussen de boa's van de gemeente en de boswachters en boa's van BL, Staatsbosbeheer en SSIB leidt tot het delen van kennis en expertise over de gebieden, de specifieke problematiek en de juiste aanpak. Er is meer slagkracht bij heterdaadsituaties en op deze manier wordt een signaalfunctie afgegeven naar de omgeving. Als laatste wordt de onderlinge afstemming tussen gemeenten en natuurorganisaties geoptimaliseerd.

In de praktijk houdt deze samenwerking in dat dat boa’s van Brabants Landschap of Staatsbosbeheer structureel een dagdeel samen surveillance gaan uitvoeren in de natuurgebieden van de drie Brabantse Wal gemeenten. Burgemeester Petter van Bergen op Zoom is blij met de concrete actie. "Ik draag onze natuur een warm hart toe. Daarom maak ik me hard voor toezicht en handhaving in de natuur en dus bescherming van natuurwaarden. Ik ben dan ook blij met de intensivering van de samenwerking tussen de natuurorganisaties en de gemeentelijke boa-pool.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief