Landgoed Mattemburgh tijdens de heropening
Landgoed Mattemburgh tijdens de heropening Foto: Humphrey Hekhuizen

Kom naar de Brabantse Wal Dag op Landgoed Mattemburgh

Door: Hanneke Marcelis

HOOGERHEIDE -  De Brabantse Wal heeft ontzettend veel te bieden. Kunst, cultuur, sport, natuur en prettig wonen met goede voorziening. Nergens zie je dat beter op de Brabantse Wal Dag. Op zondag 9 september opent het vernieuwde Mattemburgh haar deuren voor het publiek en op diezelfde dag komen 50 verschillende partijen bij elkaar om en nabij het landgoed om te etaleren wat deze regio zo mooi en uniek maakt.

De deelnemers zijn verdeeld over verschillende paviljoenen waar zij samen een thema of doel uitstralen. Zo is er een paviljoen dat zich geheel richt op duurzaamheid. Verschillende bedrijven en ondernemers laten daar hun ideeën en initiatieven zien aan het grote publiek. Hierbij wordt ook in het bijzonder ingespeeld op de jeugd. De jeugd heeft de toekomst is misschien een cliché, maar het is ook een waarheid als een koe. Als kinderen zich bewust zijn van duurzaam leven, hebben zij en hun omgeving daar nog lang plezier van.Daarom zijn er ook verschillende spelletjes om kinderen te leren over duurzaamheid. Er is ook een quiz en een levensgroot ganzenbordspel met hetzelfde thema. Alles om kinderen spelenderwijs te laten leren over de natuur en hun omgeving en hoe daarmee om te gaan.

Zwaardgevecht bij een kasteel
Over levensgroot gesproken. Modelbouwvereniging de Steenbergse Vliet is ook aanwezig op de Brabantse Wal Dag. Zij brengen een groot aantal van hun modellen van historische schepen mee en een grote waterbak om deze in te laten varen. Ben je op zoek naar wat meer spanning en sensatie, stijg dan tot grote hoogte in het klimbos. Speciaal voor de Brabantse Wal Dag is een mooi parcours uitgetekend tussen de bomen voor de avonturiers. Is dat toch net iets te veel spanning en geniet je liever veilig op de grond? Dan zijn er verschillende wandel- en steproutes om van de natuur te genieten. Pas wel op, want op een aantal punten kun je boogschutters in opleiding tegenkomen die zichzelf onder begeleiding van experts vermaken. Ook als je liever ziet hoe anderen zich in het zweet werken, is er het een en ander te zien. Schermvereniging Beau Geste is van de partij en de leden strijden de hele dag met elkaar voor de verschillende clubkampioenschappen. Kinderen kunnen daarna ook nog een ontspannend rondje rijden op een paardje. Zorgboerderij 'Power to get up' is aanwezig om mensen te vertellen over het goede werk dat zij doen. Zij hebben enkele paardjes bij voor kinderritjes.

Wonen
Een ander paviljoen is bijvoorbeeld compleet gericht op wonen en wonen voor senioren. Daarbij gaat het om de mogelijkheden van het aanpassen van een woning voor de wensen van de toekomst. En niet alleen aanpassingen aan de huizen, maar ook aan het eetgedrag van mensen. Door gezonder en bewuster te eten kunnen mensen langer fit blijven, waardoor de aanpassingen weer niet zo snel geregeld hoeven te worden.

Eten
Natuurlijk kan je niet zo actief genieten een hele dag zonder ook af en toe wat te eten en te drinken. Mattemburgh is zelf een bron van goed voedsel met het ´eetbare landschap´, maar anderen partijen laten zich ook gelden. Boerderijwinkel Ver Enzo toont zijn verse groeten en fruit van eigen land en laat zien hoe lekker regionale producten zijn en waar ze te krijgen. Of eet een heerlijk aardzwam van Aardzwam en Co, gekweekt in een van de kelders in het centrum van Bergen op Zoom.

Parkeren
Dit is slechts een korte greep uit de 50 verschillende deelnemers. Genoeg om een bomvolle dag te beleven op 9 september van 11.00 uur tot en met 17.00 uur. Parkeren kan op een wei bij Mattemburgh tegen betaling. De opbrengst gaat naar Brabants landschap. En bij mooi weer is het gezien de thema's natuurlijk vooral mooi om zo duurzaam mogelijk, dus op de fiets, een bezoekje te komen brengen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief