Boomgaard Insectenhotel.
Boomgaard Insectenhotel. Foto: A. Vermue

Open dag Blickvelt Hoogstam Boomgaard

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

WOENSDRECHT - Op zondag 23 september van 11.00-16.00 uur is er een open dag bij de Blickvelt Boomgaard in Woensdrecht.

Dat wordt weer smullen! Consumptierijp geplukt fruit, wat zo goed is omdat de aroma’s en de goede suikers hierbij tot in de schil aanwezig zijn. Ook stooffruit (appels en peren) en moesappels zijn in deze boomgaard verkrijgbaar. Het zou voor eenieder, dus ook voor de jeugd, goed zijn om de smaak weer eens tot zich te laten komen.

Jubileum

Tien jaar geleden is de Blickvelt Boomgaard geheel gerenoveerd. Reden voor een 10-jarig jubileum viering.                                                                                

Vele bomen zijn 80 jaar oud. Vele andere bomen, van oude fruitrassen, zijn 10 jaar geleden nieuw geplant. In totaal zijn er zo’n 50 verschillende rassen van oude fruitsoorten. Denk bijvoorbeeld aan Alkemene, Brederode, Zigeunerin, Juttepeer, Mispel, Kweepeer, Malus Ballerina, enzovoorts.

We spuiten niet, de boomgaard is volledig “biologisch”. Als zodanig bieden we het fruit ook aan de kopers aan.

Tijdens de jubileum viering (open dag) geven we een gratis “attentie” aan iedereen die die dag fruit bij ons koopt. Mirian Goorden van Dorpspunt ’t Blickvelt verzorgt de attentie en zal ook deze dag, samen met andere vrijwilligers, de bar en toiletfaciliteiten beschikbaar houden. Dit ook voor een rustpunt met een drankje tegen een schappelijke prijs.

Sociale functie

De boomgaard vrijwilligers plukken het consumptierijp fruit. Tijdens het plukseizoen is elke dinsdagmiddag de boomgaard open, wordt er gewerkt en kan iedere buurtbewoner gratis (gevallen) fruit rapen en/of tegen een vergoeding vers geplukt fruit ter plekke kopen.

Ook aan de straat, bij Dorpspunt ’t Blickvelt, bieden we de appels en peren aan. Een geldpotje staat daarbij. Zo zijn passanten dan ook op hun wensen bediend. Bij de boerenwinkels in de omgeving van Hoogerheide is dit zuiver biologische fruit ook te koop. Laat u zich eens verrassen door de smaak. Dit geldt zeer zeker ook voor de stoofperen en –appels.

Informatie

Door het toepassen en de constructie van een grote insectenwal, wilde appeltjes, notenbomen en oorwurmpotjes is deze hoogstamboomgaard de moeite waard om aandacht aan te besteden.

Ook staat er een muziekinstrument: xylofoon, zoals de Grieken hadden rond het jaar nul. Oudheid en moderne biodiversiteit gaan hier samen in deze 0,5 hectare boomgaard.

Open dag

Dit allemaal aldus te vinden aan de teen van de Brabantse Wal, achter ‘t Blickvelt, Dorpsstraat 49, Woensdrecht. Gratis welkom op zondag 23 september van 11:00-16:00 uur. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief