De Brabant Stoet is een kleurrijk spektakel van de cultuur die kenmerkend is voor Brabant in Nederland en België. FOTO PAUL SPAPENS
De Brabant Stoet is een kleurrijk spektakel van de cultuur die kenmerkend is voor Brabant in Nederland en België. FOTO PAUL SPAPENS Foto: Paul Spapens

Vanmiddag trekt de Brabant Stoet door de Bergse Binnenstad

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Vanmiddag trekt om 14.00 uur de Brabant Stoet door de historische binnenstad van Bergen op Zoom. Dit is de grootste optocht die er ooit in Brabant is georganiseerd. In de Brabant Stoet lopen en rijden meer dan honderd voorbeelden mee van lopende en rijdende cultuur. De deelnemers komen uit tal van plaatsen in Noord-Brabant en uit de Belgische Brabant-provincies Antwerpen en Vlaams Brabant.

De Brabant Stoet kan gratis worden bijgewoond. De organisatie rekent op 30.000 bezoekers en misschien wel meer. Deze hoge verwachting is op twee feiten gebaseerd. Nooit eerder is zo’n evenement georganiseerd en zal er hoogst waarschijnlijk geen tweede keer komen. De Brabant Stoet is dus iets unieks.

Ten tweede: Aan de Brabant Stoet wordt meegedaan door unieke groepen uit een groot gebied, het vroegere groothertogdom Brabant met Brussel als hoofdstad. Van Brussel tot Antwerpen en van Bergen op Zoom tot Den Bosch komen niet alleen deelnemers, maar daar wordt ook bekend gemaakt dat de Brabant Stoet door de Scheldestad trekt. Zondag 16 september is Bergen op Zoom het middelpunt van een Brabants cultureel feest zonder weerga. Je moet er bij geweest zijn.

Wat de toeschouwers te zien krijgen is een aaneenschakeling van lopende en rijdende cultuur, cultuur die kenmerkend is voor Zuid-Nederland. Reuzen, majorettes, fanfares, gilden, re-enactment (het naspelen van geschiedenis), carnaval, straattheater, ommegangen, bokkenwagen, bierwagens…, noem het en het is te zien in de Brabant Stoet. Alle deelnemers achter elkaar opgesteld heeft de Brabant Stoet een lengte van drie kilometer. Zo’n 2.500 mensen lopen er in mee. Om alles goed te laten verlopen zette zich honderden vrijwilligers in.

De Brabant Stoet wordt georganiseerd door de Brabantse Hoeders in samenwerking met de VVLL, Verbond Volkscultuur in de Lage Landen. Brabantse Hoeders zijn vrouwen en mannen uit heel Brabant die jaarlijks samen een bijzonder cultureel evenement organiseren. Zo’n groot evenement georganiseerd door louter vrijwilligers is alleen mogelijk dankzij de medewerking van veel andere organisaties, het Brabants bedrijfsleven, de gemeente Bergen op Zoom en de provincie Noord-Brabant. Ter gelegenheid van de Brabant Stoet is een expositie samengesteld over lopende en rijdende cultuur. Deze bijzondere tentoonstelling is gratis te bezoeken in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief