Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Vernieuwde opzet nieuwe inwonersdag is schot in de roos

Door: Bregje Kop Algemeen

HOOGERHEIDE – Al jaren heette de gemeente Woensdrecht nieuwe inwoners welkom tijdens speciale avonden. Rondleidingen door het gemeentehuis en uitleg over het reilen en zeilen in de gemeente, het kwam allemaal aan bod. Dit jaar werd echter gekozen voor vernieuwing van de opzet en met succes: het aantal aanmeldingen lag dubbel zo hoog.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Volgens woordvoerster Sharan Kok konden mensen zich als vanouds aanmelden, maar was dit in principe niet noodzakelijk. "Mensen konden zich vooral vooraf aanmelden, zodat we een indicatie hadden van hoeveel mensen er zouden komen. Waar we voor de avonden normaal gesproken rond de 50 aanmeldingen hadden, zaten we nu al aan 100 aanmeldingen. Deze andere opzet is wat dat betreft dan ook al geslaagd. Door de nieuwe inwonersdag te houden op een zaterdag in plaats van een avond door de week, kunnen we ook meer mensen bereiken. De meeste mensen zijn immers op zaterdag vrij en er is dan bijvoorbeeld geen oppas nodig voor eventuele kinderen. De kinderen kunnen gewoon mee, want de organisaties en verenigingen die er vandaag ook zijn, hebben genoeg in huis om de kinderen zoet te houden. Daarnaast zijn mensen ook niet aan tijd gebonden door de vrije inloop.

Verbinden

In de nieuwe opzet was er ook meer ruimte voor plaatselijke verenigingen en initiatieven om zich te presenteren aan de nieuwe inwoners. Verenigingen, stichtingen en initiatieven die nu vertegenwoordigd waren, waren nu onder meer de Dorpsplatforms, de Buurtpreventieteams, de wijkagenten, het Buurt-Whatsapp-initiatief, Stichting Podium Kloosterhof, De Scheldezonen, Jeveo, EHBO Ossendrecht en Hoogerheide, de BWI, de gemeente Woensdrecht en de politieke partijen in de gemeenteraad. Ook de bibliotheek, zoals altijd op zaterdag geopend, deed mee aan de ochtend, evenals rolschaatsvereniging SEO die met open deuren aan het trainen was. Voor de aanwezige verenigingen was de nieuwe inwonersdag een mooie gelegenheid om zich te presenteren, maar ook om onderling verbindingen te maken, zoals De Scheldezonen met de BWI. Volgens voorzitter Sjaak Joosen is De Scheldezonen onder meer op zoek naar nieuwe slagwerkers, muzikanten en een penningmeester en via deze ochtend kan mogelijk nieuwe aanwas binnen gehaald worden. "Via deze ochtend hebben we al een aanmelding binnen gekregen van iemand die wel muzikale ondersteuning wil bieden. En de BWI wees ons op de mogelijkheid om gebruik te maken van de vrijwilligersdatabank om een nieuwe penningmeester te zoeken. Bij onze vereniging met zo'n 45 leden is iedere muzikant met enige ervaring van harte welkom."

Welkom

De nieuwe inwoners konden door de nieuwe opzet een kijkje nemen in het Woensdrechtse verenigingsleven. Dat deden ook Evelien de Wit en Tim Hoetelmans uit Ossendrecht, voorheen woonachtig in Bergen op Zoom. "Het is fijn dat een dag als deze georganiseerd wordt. Je voelt je dan toch erg welkom in een nieuwe gemeente. Je kunt vragen stellen en krijgt informatie. We zijn naar de gemeente Woensdrecht verhuisd voor de rust, de natuur, het dorpse en authentieke karakter van de omgeving. In Bergen op Zoom is het druk en vooral mooi in de binnenstad, maar het authentieke vergaat in de buitenwijken. Iedereen is meer op zichzelf. Hier word je welkom geheten en we wonen nu bijna in het bos, tussen de eekhoorns en reeën, wat wil je nog meer?" De meeste nieuwe inwoners gaven aan een warm welkom te hebben ervaren in Woensdrecht. Woensdrecht werd zelfs vergeleken met Brazilië door een koppel uit Essen volgens wethouder Lars van der Beek. "Ze zeiden: "Hier zijn de mensen weer aardig, het voelt als in Brazilië, fijn om mensen zo te ontmoeten."
 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief