Afbeelding

Ruim 85 procent van de cliënten is tevreden over Wmo

Door: Hanneke Marcelis

WOENSDRECHT - De Wmo in de gemeente Woensdrecht is goed geregeld. Maar liefst 85 tot 90 procent van de cliënten is (heel) tevreden over de kwaliteit. Dat blijkt uit het cliëntervaringsonderzoek. Daarmee scoort Woensdrecht beter dan gemiddeld én is er een stijgende lijn te zien in de waardering van de Wmo.

Wethouder Lars van der Beek is trots op het resultaat. "Natuurlijk zijn er altijd mensen die niet tevreden zijn. Ik wil niet doen alsof alles perfect is in de gemeente. Maar dat 85 tot 90 procent van de cliënten aangeeft (heel) tevreden te zijn, is natuurlijk een heel mooi resultaat wat zowel beter is dan gemiddeld, als ook een stijgende lijn laat zien in de waardering van de maatwerkvoorziening afgelopen jaren."

Deelnemers

De enquête is gehouden onder 380 mensen met een maatwerkvoorziening. Het is voor alle gemeenten verplicht om ieder jaar de tevredenheid van de cliënten te toetsen met een dergelijke vragenlijst. "Dat er 380 mensen aan hebben deelgenomen is natuurlijk mooi. Dat maakt het resultaat betrouwbaar", aldus de wethouder. Naast de cijfers over de tevredenheid over de kwaliteit, laat het onderzoek ook zien hoe tevreden cliënten zijn over het resultaat van de maatwerkvoorziening. Dat komt uit op 80 tot 85 procent.

Cliëntondersteuning

Uit het onderzoek blijkt ook dat de bekendheid van de cliëntondersteuner toeneemt, maar nog steeds niet op het niveau is wat de gemeente graag zou zien. "Er wordt steeds meer beroep gedaan op cliëntondersteuners. Ze zijn onafhankelijk en staan midden in de samenleving. Zij vormen een laagdrempelige toegang tot informatie over zorgvoorzieningen in de gemeente", legt wethouder Van der Beek uit. "We blijven dan ook inzetten op het vergroten van hun bekendheid in de gemeente."

Mantelzorg

Van de 380 ondervraagden doet zestig procent beroep op mantelzorg. Dat zijn er meer dan vorig jaar. In ruimte 80 procent van de gevallen is de mantelzorger familie van de cliënt. In slechts 15 procent van de gevallen is het een vrijwilliger buiten de familie of vriendenkring. Daar is ook weinig behoefte aan, blijkt uit de enquête. 35 procent van de deelnemers geeft namelijk aan het geen prettig idee te vinden om een vreemde over de vloer te krijgen. "Dat begrijp ik ergens ook wel", aldus wethouder Lars van der Beek. "Maar dat wil niet zeggen dat er geen behoefte is aan mantelzorgers van buitenaf. Wij blijven dan ook inzetten op het in contact brengen van hulpbehoevenden en mensen die als vrijwilliger zich in willen zetten als mantelzorger."

Ben je benieuwd naar de alle resultaten uit het onderzoek? Die worden binnenkort online geplaatst op de site www.waarstaatjegemeente.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief