Afbeelding

Inzet voor meer parkeer- en verblijfsvoorzieningen voor vrachtwagens

Door: Peter Houtepen Algemeen

WEST-BRABANT - 'Vrachtwagenparkeren in West-Brabant'. Dat is de naam van de intentieovereenkomst die woensdag in Etten-Leur is ondertekend door partners vanuit de logistiek en betrokken overheden, waaronder de 19 gemeenten die zich verenigd hebben in de Regio West-Brabant (RWB).

West-Brabant staat bekend als logistieke hotspot vanwege de vele bedrijven in de logistieke sector, de multimodale ontsluitingen op heel West-Europa, beschikbaarheid van bouwgronden en panden, en inzetbaarheid van goed personeel. Daarom moeten er voldoende en goed uitgeruste parkeervoorzieningen beschikbaar zijn voor vrachtwagens en vrachtwagenchauffeurs. "En die zijn er op dit moment te weinig", stelt gedeputeerde Christophe van der Maat (Mobiliteit en Samenwerking) van de provincie Noord-Brabant.

Lint

Hij was woensdag in Etten-Leur aanwezig om een symbolische starthandeling te verrichten. Als bestuurder van een vrachtwagen reed hij nabij de ingang van het Stadskantoor een lint door. "Voor Kerstmis willen we met de minister van Verkeer en Waterstaat afspraken maken over ons plan van aanpak. Er zijn veel plekken al in beeld, die we aan het opwerken zijn voor een aanvraag voor Europese subsidie. Maar er is meer nodig dan dat, want niet ieder project leent zich daar voor."

Insteken

In de aanpak staat dat de partijen binnen twee jaar insteken op openstelling van extra parkeer- en verblijfsvoorzieningen bij de A16-A17 (Moerdijk en omgeving) en de A58-A4 (Bergen op Zoom en omgeving). Voor de lange termijn wordt ingezet op het integraal oplossen van de parkeerproblematiek voor vrachtwagens in West-Brabant op zowel het hoofdwegennet als op het onderliggend wegennet en bedrijventerreinen binnen gemeenten.

Vertegenwoordigers

Naast de vertegenwoordigers namens de gemeenten die aangesloten zijn bij de RWB, is de intentieovereenkomst woensdag ook getekend door de Provincie Noord-Brabant, de transport en logistieke sector, VNO-NCW Brabant Zeeland, het havenbedrijf Moerdijk en de politie.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief