De Protestantse kerk in Ossendrecht
De Protestantse kerk in Ossendrecht Foto: Google Maps

Culturele avonden starten met Karin van den Broeke

Door: Hanneke Marcelis

OSSENDRECHT - De Culturele avonden in de Protestantse Kerk zijn al jaren vaste prik in het dorp. Ook komend seizoen presenteert de culturele commissie weer een uitgebreid programma. Dat start op donderdag 27 september met een lezing van ds. Karin van den Broeke over het zeventig jarig bestaan van de Wereldraad van Kerken.

Sinds de culturele avonden in 2009 van start gingen, heeft de Protestante Kerk al veel spraakmakende gasten mogen ontvangen. Denk aan Hugo Borst, Herman Pleij, Carola Schouten en Adriaan van Dis. De eerste jaren van de avonden bestonden met name uit 'gesprekken met Klaas Vos'. Maar sinds zijn vertrek is er gekozen voor een nieuwe vorm. De avonden bestaan nu uit lezingen/ mini-colleges. Een goed voorbeeld hiervan was vorig jaar het college van Amerika-deskundige Bram van Ojik. Hij vertelde een boeiend verhaal met de titel 'één jaar Trump'. Ook verzorgde rabbijn Tamarah Benima een bijzondere open Joodse dienst.

Wereldraad

De eerste culturele avond van het nieuwe seizoen is donderdag 27 september. Die avond staat in het teken van het 70-jarig bestaan van de Wereldraad van Kerken. Die wordt ook wel de World Council of Churches (WCC) genoemd. Mevr. Ds. Karin van den Broeke is lid van het internationale uitvoerend comité van de WCC en komt naar Ossendrecht om een lezing te geven. Daarin gaat ze in op vragen als 'Wat is het doel van de Wereldraad van Kerken, en wat heeft de raad bereikt?'. En 'Hoe gaat de Wereldraad om met politieke kwesties?'. Daarbij is volop de gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen. Naast lid van het comité van WCC is Van den Broeke ook voorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland en voorzitter van het Nederlands Bijbelgenootschap. Ze haalde in 2015 het nieuws toen ze in een interview zei dat Tweede Pinksterdag ingeruild zou kunnen worden voor een joodse of islamitische feestdag.

Organisatie

Eén van de Culturele avonden wordt georganiseerd door Boekhandel Quist uit Bergen op Zoom. Voor deze avond wordt een toegangsprijs gevraagd. De andere avonden zijn vrij toegankelijk; er wordt een gift gevraagd bij de uitgang. De aanvang van de culturele avonden is om 20.00 uur. Locatie is de Protestantse Kerk, Dorpsstraat 10, Ossendrecht. Website: www.pkgw.nl. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht bij Loes van Arkel. Zij vormt samen met Jan Andriese, Hanneke Dragt en Meta van Geest de culturele commissie. Mailen kan naar arkelfam@wxs.nl.

Toekomstige programma:


Donderdag 27 september 2018
Karin van den Broeke, bestuurslid van de Wereldraad van Kerken, vertelt ons alles over de Wereldraad van Kerken. Deze organisatie bestaat 70 jaar. Maar is dat jubileum wel reden voor een feestje? Wat doet deze grote internationale Raad? Wat hebben ze bereikt?


Donderdag 25 oktober 2018
Lammert Kamphuis presenteert zijn pas verschenen boek "Filosofie voor een weergaloos leven" en laat ons zien hoe filosofie behulpzaam is in ons dagelijks leven. Deze avond wordt georganiseerd door Boekhandel Quist. Entree € 7,50. Aanmelden: info.quist@libris.nl


Donderdag 29 november 2018
Frans van den Brande brengt ons het boeiende verhaal over Maarten Luther. Maarten Luther kwam in opstand tegen de paus – maar was hij wel zo rebels? Hoe groot is zijn invloed? Merken we dat nu nog?


Donderdag 17 januari 2019
Kathleen Verdult geeft een verrassend en leerzaam mini-college over de Vlaamse Primitieven: Kathleen ziet deze kunstenaars uit de 15e en 16e eeuw als verbeelders van de mooiste, gruwelijkste of boeiendste verhalen. Ze legt het ons allemaal uit![l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief