Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis
Fotoalbum

Pop-up store Veiligheid spectaculair geopend in Ossendrecht

Door: Hanneke Marcelis

OSSENDRECHT - Met loeiende sirenes werd de pop-up store Veiligheid in en om huis in Ossendrecht vandaag geopend. In de tijdelijke 'winkel' in de Molenstraat kunnen inwoners op een interactieve manier alles leren over veiligheid in en om hun woning. Denk daarbij aan brandveiligheid, inbraakpreventie maar ook aan valpreventie.

De opening van de pop-up store in Ossendrecht werd groots aangepakt. Met loeiende sirenes kwamen brandweerwagens en politie aansnellen. Uit één van die auto's stapte burgemeester Adriaansen. Hij ging vervolgens met een hoogwerker via een raam op de eerste verdieping het gebouw binnen, om daarna met een zware, mechanische schaar de buis die de toegang tot de winkel versperde symbolisch open te knippen. "Het was nogal een spectaculaire opening, en dat past ook goed bij deze pop-up store. Want hier komen alle aspecten van veiligheid samen. Van brandweer en politie, tot buurtpreventie en GGD", aldus de burgemeester.

Risico's

Wie de pop-up store in Ossendrecht binnen loopt, waant zich even in de slaapkamer van een tiener. Want dat is hoe de pop-up store begint. "In eerste instantie lijkt het een doorsnee slaapkamer. Maar wanneer je beter kijkt, zie je alle brandgevaarlijke aspecten ervan", legt brandweerman Rinus van den Kieboom uit. Een laptop die ligt op te laden op een dekbed, een hete lamp naast het gordijn, en opladers die zonder iets op te laden toch in een stekkerblok zijn gestoken. "Er is tegenwoordig enorm veel elektronica in de slaapkamer. Daar zitten veel risico's aan. Daar willen we mensen voor waarschuwen. En ze erop wijzen dat het raadzaam is om ook in de slaapkamer een brandmelder te hangen, en niet enkel meer op de vluchtroute."

GGD

De pop-up store is van origine een initiatief van de brandweer. Maar in Ossendrecht is het concept veel verder uitgebreid. Daarom heet het ook geen pop-up store Brandveiligheid, maar een pop-up store Veilig in en om huis. Onder andere de Buurtpreventie, de whatsappalert, de politie, de GGD en het Dorpsplatform zijn partners. Vooral de GGD lijkt daarin een vreemde eend in de bijt. Maar dat is het niet, verzekeren Arianna de Ridder en Bo van Willigen. "Gezondheid en veiligheid gaan hand in hand. Wij richten ons hier vooral op veiligheid voor ouderen. We hebben oefeningen voor ze om in beweging te blijven, en testen via een eiwittest of mensen genoeg eiwitten binnen krijgen. Dat is belangrijk om vitaal te blijven, goede spierontwikkeling te hebben en om sterke botten te houden", leggen zij uit.

Interactief

Ook aan de allerkleinsten is gedacht in de pop-up store. Zo kunnen zij een echt brandweerpak passen en daarmee op de foto gaan. Bovendien kunnen bezoekers met een Virtual Realitybril ervaren hoe het is om rond te lopen in een kamer die vol rook staat. "Rook is het gevaarlijkste onderdeel van brand. Verstikking is een belangrijkere doodsoorzaak dan verbranding, en mensen onderschatten hoe moeilijk het is om je weg te vinden in een kamer vol rook", aldus Van den Kieboom. 

Wie de pop-upstore in Ossendrecht wil bezoeken, kan op zes dagen terecht. De winkel is geopend aan Molenstraat 20a/c op 4,5 en 6 oktober, en op 11, 12 en 13 oktober van 11.00 uur tot 16.00 uur. En wie graag hulp wil bij het brandveilig maken van zijn woning, kan ook in de winkel terecht. Daar kun je je aanmelden voor een home-safetycheck van de buurtpreventie. Zij komen bij u aan huis, om te bekijken hoe u uw woning veiliger kan maken.
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief