Afbeelding
Foto: Podium Kloosterhof

Jacques Vriens brengt sprookjes naar Hoogerheide

Door: Hanneke Marcelis

HOOGERHEIDE - Jacques Vriens is misschien wel dé bekendste kinderboekenschrijver van Nederland. Daarom hebben bibliotheek Het Markiezaat en podium Kloosterhof de handen ineen geslagen om hem tijdens de Kinderboekenweek naar Hoogerheide te halen. Op zaterdag 13 oktober brengt hij zijn familievoorstelling 'Grootmoeders grote oren' op de planken.

Achtste-groepers huilen niet. Tommie en Lotje. Meester Jaap. Oorlogsgeheimen. Wie kent de boeken van Jacques Vriens niet? Hij is al jaren één van de meest bekende en best gelezen kinderboekenschrijvers van ons land. Bibliotheek het Markiezaat en Podium Kloosterhof zijn dan ook trots dat Vriens tijdens de Kinderboekenweek naar Hoogerheide komt om zijn theatervoorstelling op de planken te brengen.

Kinderboekenweek

Het thema van de Kinderboekenweek 2018 is Vriendschap. „Wij vinden het fijn dat wij samen met de bibliotheek een mooie voorstelling hebben gevonden die aansluit bij dit thema", zegt Marinell Bruys, voorzitter van Podium Kloosterhof. Jacques Vriens komt naar Hoogerheide om twee sprookjes op het toneel te brengen uit zijn bekroonde boek 'Grootmoeders grote oren…' In die sprookjes staan echte en onechte vriendschappen centraal.„Jacques Vriens staat regelmatig in het theater voor kinderen en hun ouders of grootouders. Toneel is voor hem een leuke afwisseling met het schrijven. Hij doet het allebei even graag", vertelt Wendy Blommaert, leesconsulent van bibliotheek Het Markiezaat.

Grote oren

Voor de bijzondere voorstelling bewerkte Jacques Vriens twee sprookjes uit zijn boek voor het theater. In het grappige sprookje De twaalf broers wil koning Albertus na twaalf zonen nu eindelijk wel eens een dochter. Maar als die eenmaal geboren wordt, moeten haar broers maken dat ze wegkomen, want ineens horen ze er niet meer bij. En in De kikkerkoning verliest prinses Rosalinde haar gouden bal. Om die terug te krijgen sluit ze vriendschap met een kikker. Die wil haar best helpen, maar wel onder héél bijzondere voorwaarden…

In de voorstelling kruipt Jacques Vriens in tal van personages. Hij vertelt en speelt zo goed dat hij de zaal een uur lang in zijn ban weet te houden. En ondertussen wordt er ook nog getoverd met licht, muziek en geluid. „De muziek in deze voorstelling is heel bijzonder", weet Marinell Bruys van Podium Kloosterhof. „Die is namelijk gecomponeerd door Ernst Jansz, die bekend is van de vroegere popgroep Doe Maar. Wendy Blommaert is ervan verzekerd dat iedereen er plezier aan zal beleven: kinderen vanaf 5 jaar, maar ook oudere kinderen en hun ouders of grootouders. „In sprookjes wordt namelijk alles verteld wat later in andere verhalen én in je eigen leven terugkomt: liefde en jaloezie, blijdschap en verdriet, geboorte en dood, vriendschap en eenzaamheid."

Foto en handtekening

Hoe leuk is het niet om op de foto te gaan met Jacques Vriens of een handtekening van hem te hebben? Na de voorstelling zal hij boeken signeren die dan te koop zijn. Volgens Wendy Blommaert is een ontmoeting met een van de bekendste kinderboekenschrijvers van Nederland een moment dat kinderen de rest van hun leven zal bijblijven.

Kom jij ook op zaterdag 13 oktober om 15.00 uur? Kijk voor meer informatie en kaarten op www.podiumkloosterhof.nl of bel voor informatie naar 0164-620221.

Geschenk

De kinderboekenweek wordt ieder jaar in Nederland gehouden om lezen onder kinderen te stimuleren. Daarbij wordt er ieder jaar een kinderboekenweekgeschenk geschreven, wat gratis wordt weggegeven aan iedereen die voor tien euro aan kinderboeken koopt. Dit jaar is het geschenk De Eilandenruzie van Jozua Douglas, met illustraties van Ely Hees. Het boek gaat over de avonturen van Rosa en Fico, de kinderen van de knotsgekke president Pablo Fernando van Costa Banana, die al jarenlang ruzie heeft met de president van Costa Kanaria.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief