Op verschillende plekken zijn al ondergrondse restafvalcontainers geplaatst
Op verschillende plekken zijn al ondergrondse restafvalcontainers geplaatst Foto: Hanneke Marcelis

Restafval aan straat zetten wordt fors duurder

Door: Hanneke Marcelis

WOENSDRECHT - De vervuiler betaalt. Met die doelstelling in het achterhoofd heeft de gemeente besloten om de tarieven voor het ophalen van restafval fors te verhogen. Zo gaat het legen van een restafvalcontainer van 240 liter van vier euro naar zes euro. Met die verhoging hoopt de gemeente de hoeveelheid restafval die per inwoner per jaar wordt geproduceerd met tientallen kilo's te verminderen.

Honderd kilo restafval produceren per persoon per jaar. Dat is de doelstelling die de Rijksoverheid in 2020 wil bereiken. Maar om dat doel ook in Woensdrecht te halen, moet er de komende paar jaar nog flink wat gebeuren. Want de gemiddelde inwoner van onze gemeente produceert nog steeds rond de 150 kilo restafval per jaar.

Diftar

De gemeente Woensdrecht zet al jaren in op het verminderen van de hoeveelheid restafval die geproduceerd wordt. En dat heeft resultaat. In 2012 produceerde iedere inwoner nog gemiddeld 180 kilo restafval per jaar. In 2013, nadat Woensdrecht een Diftar gemeente was geworden, verminderde dat naar 150 kilo per jaar. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven, waarbij per huishouden wordt vastgelegd hoeveel afval zij produceert. Hoe mer afval een inwoner aanbiedt, hoe hoger de afvalstoffenheffing is. "We hoopten dat die daling van de hoeveelheid restafval door zou zetten, maar dat is helaas niet het geval. We blijven rond die 150 kilo schommelen. Daarom zijn nieuwe maatregelen noodzakelijk om de doelstelling van honderd kilo per jaar te halen", legt wethouder Henk Kielman uit.

Maatregelen

Het college van burgemeester en wethouders wil bij de nieuwe maatregelen vasthouden aan het principe de vervuiler betaald. "We willen niet dat de afvalverwerking voor alle inwoners duurder wordt. Goed scheiden en weinig restafval aanbieden moet beloond worden. Wie dat niet doet, is degene die voor de kosten op moet draaien", aldus Kielman. Daarom worden de variabele kosten, namelijk het ledigen van containers, omhoog. De kosten voor het legen van een restafvalcontainer van 240 liter gaat van 4 euro naar 6 euro. Het legen van een container van 140 liter gaat van 2,35 euro naar 3.50 euro. En bij appartementencomplexen gaat het openen van de afvalcontainer van vijftig naar vijfenzeventig cent. "Wanneer iemand zijn grote restcontainer 26 keer per jaar aan straat zet, is hij dus 52 euro duurder uit per jaar. Maar een gemiddelde inwoner zet hem maar 14 keer buiten. Dat kost dus 28 euro meer. We hopen mensen met deze maatregel te motiveren om de container net iets minder vaak buiten te zetten. Dat scheelt hen in de portemonnee, en bekent dat er beter gaat worden gescheiden", aldus wethouder Kielman. Ondanks de verhoging van het tarief voor de lediging van een restcontainer, is Woensdrecht vergeleken met omliggende gemeentes nog steeds goedkoop. "Die zes euro is natuurlijk substantieel meer dan de oude vier euro. Maar vergeet niet dat het in omliggende gemeenten soms wel rond de acht euro ligt. We blijven dus relatief goedkoop."

Ondergronds

In 2019 gaan inwoners ook de mogelijkheid krijgen om hun restafvalcontainer helemaal in te leveren. Ze krijgen dan een Saverpas waarmee ze hun afval in een ondergrondse restafvalcontainer kunnen deponeren. Inmiddels zijn er al negen ondergrondse restafvalcontainers geplaatst in de gemeente."Het is de bedoeling dat dat omgekeerd inzamelen voor de burger voordeliger wordt dan het houden van de restafvalbak. Maar wat voor kosten we er precies aan gaan hangen is nog niet bekend." De eerste pilot met het omgekeerd inzamelen van restafval zal volgend jaar starten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief