Deelnemers aan de start van de 5 kilometer
Deelnemers aan de start van de 5 kilometer Foto: Kermisloop

Putte maakt zich op voor de Kermisloop

Door: Hanneke Marcelis

PUTTE - De succesvolle Kermisloop maakt zich op voor haar 13e editie. Het sfeervolle sportevenement trekt al jaren veel deelnemers uit heel de regio naar het grensdorp. Als vanouds is er maandag 15 oktober voor iedere deelnemer wat wils: van de kidsrun voor de allerkleinsten, een jogging van vijf kilometer voor de recreatieve loper, tot een pittige strijd op de tien kilometer.

Touwtrekken, botsauto's, suikerspinnen en gokkasten. Dit weekend strijkt de Putse kermis weer neer in het grensdorp. Een week lang kan iedereen er genieten van de gezellige sfeer en de grote variëteit aan attracties. Maar in Putte gaat de kermis ook altijd gepaard met sportieve uitdagingen: Op dinsdag de Sluitingsprijs, maar eerst op maandag de Kermisloop.

De kermisloop is vaste prik in Putte. Al voor het dertiende jaar wordt het sportieve evenement georganiseerd. En met succes. De loop trekt altijd een groot aantal deelnemers naar de start. Zij krijgen de kans om zich uit te leven op het ludieke parcours van 2,5 kilometer door het centrum en langs de kermisattracties van Belgisch en Nederlands Putte. Naast veel toeschouwers kunnen de sporters ook rekenen op op veel muziek langs het parcours, met onder andere disco. doedelzakken en trommels.

Afstanden

De avond begint traditiegetrouw met de kidsrun. Om 18.30 uur starten de allerkleinsten. De kinderen, met een grens tot en met acht jaar, lopen zeshonderd meter. Eerst tot de kerk in Nederlands Putte. Daar draaien ze om, en gaan ze naar de kerk in Belgische Putte. Daar draaien ze om en gaan ze naar de grens. De iets oudere kinderen (van negen tot en met twaalf jaar) lopen 1200 meter. Zij lopen een deel van het 'echte' parcours. Als voorzorgsmaatregel krijgen de groepen twee voorlopers, zodat vooral in de eerste 350 meter het tempo gedrukt kan worden. Dat is om valpartijen in de drukte te voorkomen.

Volwassenen

Voor de volwassenen start om 19.10 uur de eerste 'wedstrijd'. Die bestaat uit twee rondes over het parcours, wat dus neerkomt op 5 kilometer. Deze wedstrijd wordt gezien als een gemoedelijke jogging. Om 19.50 wordt het startschot gegeven voor de tien kilometer. Deze bestaat uit vier rondes op het parcours, en is ingedeeld in vier categorieën. Namelijk mannen jonger dan veertig, mannen ouder dan veertig, vrouwen jonger dan 35, en vrouwen ouder dan 35.

Alle winnaars, nummers twee en nummers drie krijgen een kleine geldprijs. De winnaar van het gehele klassement krijgt bovendien een taart met daarop zijn finishfoto als ludiek cadeau. Maar om een prijs te bemachtigen, hoef je niet eens perse te winnen. Na de prijsuitreiking wordt er via een aanwezigheidstombola een gratis reis ter waarde van 450 euro verloot. En alle deelnemers van de Kermisloop krijgen een T-shirt.

Aanmelden

Wil je meer weten over de Kermisloop? Ga dan naar www.kermisloop.be, of volg het evenement kermisloop op Facebook. Inschrijven kan van te voren via de site, of op de dag zelf. Op zondag kan dat tussen 10.00 uur en 16.00 uur op de Putse kermis, en maandagavond kan het vanaf 16.30 uur in café Hollands hof.

De kidsrun gaat van start FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief