Louis en Jose Melsen-Jansen met in het midden wethouder Van Agtmaal
Louis en Jose Melsen-Jansen met in het midden wethouder Van Agtmaal Foto: Hanneke Marcelis

Boomgaard maakt plek voor zonnepark

Door: Hanneke Marcelis

OSSENDRECHT - De gemeente Woensdrecht krijgt haar eerste zonnepark. Louis en Jose Melsen-Jansen willen voor tien hectare aan zonnepanelen gaan realiseren op de plek van hun appel en perenboomgaard aan de Langeweg in Ossendrecht.

De appel- en perenboomgaard aan de Langeweg en Nieuweweg in Ossendrecht gaat verdwijnen. "De boomgaard is bijna op", vertelt eigenaar Louis Melsen. "Het perceel bestaat uit landbouwgrond van klasse twee. Dat betekent dat verschillende gewassen hier niet groeien. Het in stand houden van de fruitteelt zou door de vele maatregelen die we dan moeten nemen simpelweg niet rendabel zijn". Daarom zocht de ondernemer naar een nieuw toekomst voor de grond. En die vond hij samen met Chris Hopmans, een bewoner van de Grindweg die al jaren actief is binnen projecten rondom zonne- en windenergie. Samen willen zij het eerste zonnepark van de gemeente realiseren.

Duurzaamheid

Wethouder Jeffrey van Agtmaal is dolblij met het initiatief van de inwoners. "Het realiseren van zonne-energie past natuurlijk enorm goed binnen onze duurzaamheidsvisie. Maar dat kunnen we als gemeente niet alleen. Wij hebben initiatieven nodig zoals die van Louis Melsen. Ik ben enorm blij dat hij bij ons aanklopte met dit plan." Het zonnepark zal ongeveer tien hectare groot worden. Daarmee kan het jaarlijks zo'n 14 megawatt produceren, wanneer er uitgegaan wordt van het gemiddelde aantal zonuren per jaar van 950. "Wij hebben als gemeente rond de 9600 huishouden. Met 14 megawatt kun je ruim vierduizend huishoudens voorzien van groene energie. Dat is natuurlijk geweldig", aldus de wethouder. "Bovendien hebben we dit jaar volgens mij al bijna 2000 zonuren. Kun je nagaan wat een zonnepark dan oplevert."

De bouw van zonnepark gaat miljoenen kosten. Gemiddeld kost een zonnepark zo'n 800.000 euro per hectare om aan te leggen. "In Rilland ligt een vergelijkbaar park. Dat koste zo'n 8 miljoen om te realiseren. Dat is veel geld, maar het verdient zichzelf zeker terug", legt Christ Hopmans uit.

Planning

Voordat het zonnepark gebouwd kan gaan worden, moeten er wel eerst nog diverse procedures worden doorlopen. De initiatiefnemers hopen einde 2019 de eerste schop in de grond te kunnen zetten. De bouw duurt dan nog zo'n zes maanden. De zonnepanelen kunnen dan zo'n vijfentwintig jaar mee. Waar de stroom precies naartoe zal gaan, en of inwoners individuele zonnepanelen kunnen gaan kopen, is nog niet bekend. "In Bergen op Zoom bestaat een initiatief waar mensen panelen op het park kunnen kopen, zonder ze op hun huis te hoeven leggen. Maar hoe de uitvoering er hier in Woensdrecht uit gaat zien, is nog niet bekend."[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief