Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Bibliotheek in Participatiecafé Woensdrecht feestelijk geopend

Door: Hanneke Marcelis

WOENSDRECHT - De bibliotheek in het participatiecafé in Woensdrecht is sinds vandaag officieel geopend. Dankzij een grote donatie van de bibliotheek in Huijbergen en het werk van de vrijwilligers van het participatiecafe kunnen inwoners voortaan aan de Dorpsstraat terecht om boeken te lenen.

Dat Adri van Zweden weinig stil zit, is bij iedereen in Woensdrecht wel bekend. Ze is één van de personen achter initiatieven zoals de supermarkt en het participatiecafé. En ook bij de realisatie van de bibliotheek in het pand aan het Dorpsplein speelde ze een grote rol. "Het idee begon eigenlijk te lopen toen ik in augustus van Adri Damen van de bibliotheek in Huijbergen sprak", legt ze uit. "Zij vertelde me dat ze nog wel boeken over had om ook in Woensdrecht een kleine bibliotheek te realiseren." Dat bleek uiteindelijk te gaan om maar liefst 36 dozen vol boeken. 

Kasten

Om de bibliotheek van de grond te laten komen, ging Van Zweden meteen aan het werk. "Ik ben gaan rondvragen of mensen nog kasten over hadden. En wie er kon helpen met het vast zetten van de gedoneerde kasten." Om ook te zorgen dat er een goed systeem achter de bibliotheek zou zitten, vroeg ze Erika Krijtenburg om hulp. "Ik ben een tijdje actief geweest als vrijwilliger in de bibliotheek. Ik heb het daarom op me genomen om alle boeken uit te zoeken te labelen." Adri Van Zweden vult haar aan: "Ja, dus eigenlijk heeft Erika al het werk gedaan hoor!". 

Na zo'n twee maanden hard werken kon de bibliotheek vandaag dan eindelijk geopend worden. Ruim duizend boeken zijn te vinden in de kasten in het participatiecafe. Van Harry Mulisch tot Jurrasic Park en van de Geheime dagboeken van Hendrk Groen tot de Soldaat van Oranje. "Het is echt voor ieder wat wils", aldus Krijtenburg. Wie een boek wil lenen, kan gewoon binnen komen lopen. Een boek drie weken lenen kost 20 cent. En alles wordt netjes in een notitieboekje bijgehouden. "Het blijft heel laagdrempelig."

Participatiecafe

De bibliotheek is een mooie uitbreiding voor het participatiecafe. Eerder werd al het kinderboekenzwerfstation geopend. Dat is een kast met zwerfboeken voor kinderen. Daar mogen boeken van gepakt worden, die vervolgens ergens anders weer mogen worden achtergelaten. Maar je mag er ook kinderenboeken inzetten die je zelf nog ergens had liggen. Zo vult het zichzelf steeds weer aan.

Het participatiecafe in Woensdrecht loopt goed. Zo werden er tijdens de opening van de bieb ook lokale, biologische producten verkocht, waren de mannen van het reparatiecafe aan het werk en is er iedere woensdag soepdag. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief