Sjaak en Wies Joosen genieten al tientallen jaren van alles rondom het Sinterklaasfeest
Sjaak en Wies Joosen genieten al tientallen jaren van alles rondom het Sinterklaasfeest (Foto: Hanneke Marcelis)

Sjaak Joosen al vijftig jaar Sinterklaas: 'Ik doe het voor de glunderende gezichtjes'

HOOGERHEIDE - Sinterklaas, wie kent hem niet? Dat geldt natuurlijk overal in het land, maar al helemaal in Hoogerheide. Sjaak Joosen (75) trekt dit jaar voor de 50ste keer zijn tabberd aan. "Die glunderende gezichtjes, daar doe je het voor."


Het was 1966 toen Sjaak Joosen voor de eerste keer een mijter opzette. Hij was pas 23 jaar oud en woonde nog in Bergen op Zoom. Maar hij herinnert zich het nog goed. "Ik moest toen het pak van mijn oom lenen. Die was altijd Sint in Hoogerheide", vertelt hij. "Dat was nog met zo'n baard met elastiekjes, wel anders dan het nu is hoor! Maar het beviel zo goed, dat ik het vaker ging doen. Na een paar jaar vroeg Stefan Kuilen me om 'even in te vallen' in Hoogerheide. Nou, je ziet het wel. Dat is niet bij even gebleven."

Glunderen

In de afgelopen vijftig jaar heeft Joosen de meest bijzondere dingen meegemaakt. "Op de scholen hebben we de gekste dingen gedaan. Soms kwam ik aan op een motor, of in een brandweerwagen. We zijn zelfs een keer blijven 'slapen'. Lag de Sint daar in een bedje in zijn onderkleding. Je had de gezichtjes van die kinderen moeten zien", vertelt Joosen lachend. Maar ook minder vrolijke momenten passeerden de revue. "We zijn ook eens in het ziekenhuis langs geweest bij een man die niet lang meer te leven had. Zijn laatste wens was de Sint zien. Nou, dan doe je dat natuurlijk. Als is het niet makkelijk. Zoiets blijft je eeuwig bij." En terwijl er in de afgelopen vijftig jaar toch veel veranderd is, is er ook één ding het zelfde gebleven. "Die glunderende gezichten. Zowel jong als oud. Dat verwarmd echt mijn hart. En dat zal nooit gaan vervelen."

Vriendengroep

Hoewel er natuurlijk maar één Sinterklaas is, heeft Joossen er nooit alleen voor gestaan. Allereerst week zijn vrouw Wies nooit van zijn zijde. "Zij regelt alles voor me. Zonder haar zou ik de planning nooit kunnen overzien. Maar ze zorgt ook voor de kleding, en ze verzint ieder jaar weer een compleet nieuw verhaal." En daar speelt ook de vriendengroep van het echtpaar speelt een belangrijke rol in. Zo is onder andere Stefan Kuilen al die jaren van de partij geweest. "Eerst deed ik dat als Piet. Maar nu doe ik het meer achter de schermen." Want bij al die huisbezoeken, bedrijfsbezoeken, de intocht, het bezoek aan de scholen én natuurlijk aan de jaarlijkse toneelstukken bij het Kloosterhof hoort een flinke voorbereiding. "We bedenken een heel eigen verhaal. En we bouwen het decor voor de show. Daar komt veel bij kijken. We gaan met de vriendengroep in januari al weer nadenken over komend jaar", vertelt Wies. "Daar genieten we van. We doen het echt samen."  

En stoppen? Daar denkt de Sint uit Hoogerheide absoluut niet over na. "Misschien dat ik het paard binnenkort achterwege laat vanwege mijn rug. Maar zolang mijn gezondheid het toelaat, ga ik door. Het is het mooiste wat er is."
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief