Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Nieuwe 'eigenaar' voor Molen Johanna in Huijbergen

Door: Hanneke Marcelis

HUIJBERGEN - Wethouder Jeffrey van Agtmaal heeft vanmiddag de sleutel van Molen Johanna overhandigd aan Theo Sanders. Hij nam deze namens de Molenstichting Molen Johanna in ontvangst. De stichting gaat de exploitatie van de molen op zich nemen en heeft daarvoor ideeën genoeg. "We denken aan de verkoop van tarwe en broodpakketten, aan het creeëren van een ruimte voor workshops, aan het geven van rondleidingen en aan het aanleggen van een vlindertuin of vergetengroententuin", somt Sanders enthousiast op.

Het was een project waar een lange adem voor nodig was. Dat geven de wethouder en Sanders onmiddellijk toe. Zo'n vijf jaar werkt gewerkt aan de plannen voor de molen. Dat begon allemaal toen de gemeente diverse gebouwen moest afstoten vanwege de bezuinigingen. Daar behoorde de Molen Johanna, dat een rijksmonument is, ook toe. Al snel vormde toen een groepje enthousiaste inwoners dat zich samen hard wilde maken voor het behoud van de molen. "Maar om even realistisch te zijn. Het is voor deze mensen niet mogelijk om de molen werkelijk over te kopen. Dat is niet rendabel. Maar de plannen die ze hebben om van Molen weer een levendige plaats te maken, zijn natuurlijk heel mooi. Het is dan ook fantastisch dat zij de exploitatie nu dan eindelijk over kunnen nemen."

Want dat is het. De stichting neemt enkel de exploitatie van de molen over. Dat gebeurt voor een aantal jaar. Daarna gaan de stichting en de gemeente weer om tafel om te zien of de samenwerking langer kan worden voortgezet. En om te zorgen dat de stichting op een goede manier kan beginnen, krijgen ze van de gemeente een startbudget van 5500 euro. En dat geld is hard nodig, want perfect staat de molen er niet meer bij. De molen staat al een jaar stil, dus een grondige schoonmaak is hard nodig. "Een molen moet draaien. Anders gaat hij hard achteruit. Daarom ben ik, net als één van onze andere bestuursleden, bezig aan de opleiding tot molenaar. Dat duurt anderhalf jaar, dus we moeten nog geduld hebben. Maar dan zouden we na die tijd wel weer twee gecertficeerde molenaars hebben." En dat is nodig. Want een molen draaien mag niet zomaar. De stichting is nu dan ook afhankelijk van de huidige molenaar Hans Oele voor het laten draaien van Johanna. "Met zijn gezondheid gaat het niet zo goed. Maar we hopen nog lang gebruik te kunnen maken van zijn kundigheid."

Toekomst

De komende maanden staan dus in het teken van schoonmaken, het draaien van de molen en het afronden van de opleiding. Maar dat wil niet zeggen dat de stichting nog niet verder denkt. Ze barsten namelijk van de plannen. Op plek één staat het realiseren van een toilet, zodat de molen beter te bezoeken is. "Ook willen we heel graag producten van de molen gaan verkopen. En het zou geweldig zijn om een klein gebouwtje te hebben waar je koffie kan schenken, informatie kan geven en workshops kan geven", aldus Sanders. "Of om lokale ondernemers te betrekken met een boerenmarkt."

Ben jij benieuwd naar Molen Johanna? Of zou je wel willen helpen met klusjes bij de molen, of wil je op een andere manier bijdragen? De stichting heeft nog geen website, maar het is gemakkelijk te zien wanneer de molen geopend is. Dan hangt namelijk de vlag buiten. Dat zal voornamelijk op zondagen en woensdagen het geval zijn.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief