Imkers aan het werk. FOTO JOS BASTIAANSEN
Imkers aan het werk. FOTO JOS BASTIAANSEN Foto: Jos Bastiaansen

Vanavond in Huijbergen: Bijpraten over de bij

HUIJBERGEN - Zoals gebruikelijk organiseren de Huijbergse Partners in Cultuur, het samenwerkingsverband van VVH, KBO, Heemkundekring, Bibliotheek en Museum, in het begin van het nieuwe jaar een gezellige én informatieve bijeenkomst voor heel Huijbergen. Dit jaar is dat Bijpraten over de bij met Jos Bastiaansen.

Vorig jaar wist Ad van Gool zijn publiek te boeien met zijn verhalen over zijn en ons hart. Dit jaar, op dinsdagavond 12 februari, vanaf acht uur, is het de beurt aan Jos Bastiaansen. Als ervaren imker zal hij ons in het voormalig gemeentehuis van Huijbergen bijpraten over dat belangrijke diertje, de honingbij.

Dat bloemen op verschillende manieren worden bestoven, zal geen nieuws voor u zijn en ook niet dat honingbijen een heel belangrijke rol spelen bij die bestuiving. Ze zijn zelfs de belangrijkste bestuiver die we kennen. Maar weet u ook waarom en waardoor? Zouden we zonder honingbijen kunnen? Op 12 februari onthult Jos Bstiaansen allerlei geheimen uit de bijenkorf en vertelt bovendien hoe ook ú mee kunt helpen om het de bijen wat gemakkelijker te maken in deze voor hen barre tijden.

De imker vertelt u verder over het boeiende sociale leven van de honingbij, de onderlinge samenwerking in de bijenkorf en de samenstelling van het volk. Je hoort vaak dat wij een bijenvolk als voorbeeld zouden moeten nemen voor onze eigen samenleving. Ten dele is dat zeker waar, maar bijen hebben ook gewoontes, die we als mensen beslist niet zouden willen overnemen. Een imker zou verder geen imker zijn als hij niet het verschil tussen wespen, hommels, solitaire bijen en honingbijen zou uitleggen. U kunt hem uiteraard ook vragen stellen en als u wilt een potje honing, 'rechtstreeks van de imker', kopen.

Iedereen, uit Huijbergen én omgeving, is van harte welkom in het voormalig gemeentehuis, Canadaplein 1 te Huijbergen, op dinsdag 12 februari, vanaf 19.30 uur. De presentatie begint om 20.00 uur en zal inclusief pauze duren tot ongeveer 22.00 uur. Zij is gratis toegankelijk. De organiserende verenigingen bieden u bovendien een kopje koffie of thee aan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief