Meike Verdaasdonk werd door de burgemeester en wethouder in de bloemetjes gezet FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN
Meike Verdaasdonk werd door de burgemeester en wethouder in de bloemetjes gezet FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN (Foto: )

Huijbergse Meike Verdaasdonk is Nederlands Kampioen verspringen

HOOGERHEIDE – Medio februari werd de gemeente Woensdrecht weer een topsporter rijker. De Huijbergse Meike Verdaasdonk (16) werd op 10 februari in Apeldoorn Nederlands Kampioen op het onderdeel verspringen bij junioren. Voor het gemeentebestuur was dat reden de Huijbergse in de bloemetjes te zetten en te huldigen op passende wijze.


Meike Verdaasdonk ging samen met haar ouders en grootouders naar het gemeentehuis om de felicitaties, bloemen en het speciale Woensdrecht-shirt in ontvangst te nemen uit handen van burgemeester Steven Adriaansen en wethouder Hans de Waal. Haar prestatie tijdens het NK indoor atletiek in Apeldoorn was hier de reden voor. Met een ongelofelijke sprong van maar liefst 5 meter en 84 centimeter kroonde Meike zich niet alleen tot Nederlandse Kampioen, maar verpulverde ze ook haar eigen persoonlijke record en vermorzelde ze de concurrentie.

“Ik was als derde geplaatst op het NK en was allang blij dat ik mijn persoonlijk record wist te verbeteren. Dat stond op 5,69 meter en ik sprong 5,73 meter in de series. Tijdens het springen zelf had ik ook nog niet echt het gevoel of ik goed sprong, maar toen ik bij de vijfde sprong (in totaal sprong Meike zes keer, drie keer in de series en drie keer in de finale, waarbij de beste sprong telt) het publiek uit haar dak hoorde gaan en op het bord keek, besefte ik wel dat ik met 5,84 meter erg goed had gesprongen. Ik hoopte natuurlijk wel op een medaille, maar had dit niet verwacht.” De sprong van 5,84 meter was fenomenaal voor de jonge Huijbergse, zeker gezien het gat met de nummers twee en drie: nummer twee sprong 5,70 en nummer drie 5,55 meter. Dat betekende zelfs dat Meike met haar sprong van 5,73 meter uit de series al kampioen was.

Techniek

Het meest bijzondere aan de titel voor Meike was dat deze eigenlijk vanuit het niets kwam. “Ik doe al acht jaar aan atletiek en heb wel vaker meegedaan aan kampioenschappen, maar had eigenlijk nog nooit prijs. Het was altijd een plek in de top-10. Het laatste jaar ben ik echter veel vooruitgegaan. Ik ben meer gaan trainen, meer gericht op verspringen en de 400 meter, en het gaat daardoor ook veel beter. Ik train onder meer bij Spado in Bergen op Zoom en Atletiek Trainingscentrum Rotterdam. Vanuit school krijg ik alle medewerking om te sporten. Ik zit op ’t Rijks in Bergen op Zoom en ik ga straks naar het Johan Cruyff College.” Als verspringer is de juiste techniek erg belangrijk. Wie de juiste techniek hanteert, kan letterlijk ver komen. “Mijn opa maakt veel foto’s tijdens sprongen. Door die foto’s kunnen we verbeteringen aanbrengen. Mijn trainers filmen de sprongen ook, zodat we de sprongen kunnen analyseren.” In de afgelopen periode heeft Meike onder meer haar landing verbeterd en er zit nog steeds verbetering in. “Het doel is om nog verder te springen, dus daarom train ik hard door.”

Senioren

Professioneel atlete worden is niet iets waar Meike direct aan denkt, maar sport staat wel hoog op de agenda. Erg ver vooruit kijkt ze echter nog niet. “Ik ben nu 16 jaar oud en afhankelijk van je geboortejaar mag je meedoen aan bepaalde kampioenschappen. Ik ben nu Nederlands Kampioene bij het NK onder de 18 jaar. Volgend jaar moet ik door mijn geboortejaar al meedoen aan het NK onder de 20 jaar. Bij het NK onder 20 had de nummer één een sprong van 6 meter gemaakt. Met mijn sprong van 5,84 meter was ik daar 2e of 3e geworden.” De sprong van 5,84 is op meerdere fronten bijzonder te noemen voor Meike. Niet alleen werd ze er Nederlands Kampioene mee, ze brak ook het (senioren) clubrecord van Spado met haar sprong. Met haar sprong bewees ze dan ook dat ze ver kan springen, iets wat ook deuren opent gedurende de rest van dit hele jaar bij diverse kampioenschappen voor senioren. Meike zelf blijft er echter nuchter onder. “Ik vind het vooral erg cool en ik hoop het nog eens mee te maken.” 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief