Suzana Jovanic in het Rijksmuseum FOTO RUBEN TIMMAN
Suzana Jovanic in het Rijksmuseum FOTO RUBEN TIMMAN (Foto: Ruben Timman)

Putse Suzana schittert in NTR's Project Rembrandt

PUTTE – Wat wij in deze regio al langer wisten, weet sinds een paar weken heel Nederland: de kunst van Suzana Jovanovic spreekt voor zichzelf. De talentvolle kunstenares uit Putte doet mee aan het NTR-tv-programma Project Rembrandt en is inmiddels doorgestoten tot de top-6. Wordt Suzana de ‘nieuwe’ Rembrandt?


Suzana kwam de oproep voor Project Rembrandt toevallig tegen op Facebook. “Omdat ik al meerdere schilderwedstrijden heb gewonnen in Amerika, Nederland en België, vroeg ik me af hoe hoog ik zou kunnen scoren op landelijk niveau. Ik heb nooit beweerd dat ik aan mijn eigen talent twijfel, want ik ben me er van bewust dat ik talent heb, maar ik weet niet hoe zich dat verhoudt op landelijk niveau. Meedoen was dan ook mijn motivatie, niet het winnen. Maar nu ik bij de laatste zes zit, vind ik dat schitterend. Daardoor is mijn motivatie van willen meedoen wel veranderd in willen winnen.”

Camera’s

Voor een kunstenaar die normaal in absolute stilte werkt, is de deelname aan het televisieprogramma wel wennen. “De camera’s kun je niet negeren. Ik geef ook eerlijk toe dat ik ze best storend vind. Thuis zit ik in alle rust te schilderen, de telefoon op stille modus en ik sluit me volledig van de wereld af. Bij Project Rembrandt word je heel vaak geïnterviewd en je kunt je daardoor moeilijk focussen. Vandaar dat ik al onze prestaties fantastisch vind onder zulke omstandigheden. Daarnaast zijn er ook interne storende factoren zoals vermoeidheid, zorgen over familieleden.... Mij lukt het nog niet om heel goed te kunnen presteren, zoals ik dat thuis wel kan, wanneer ik ontspannen ben. Dat vind ik wel jammer. De tv-ploeg bestaat echter uit fantastische, creatieve en gezellige mensen, die goed voor ons zorgen en er heerst ook een leuke sfeer. Het filmen vindt plaats op mooie locaties en mijn lievelingslocatie was toch wel het schilderen in een gesloten Rijksmuseum. Hoe vaak mag je dit meemaken in je leven? Ik ben erg dankbaar voor zulke momenten.”

Grootste liefde

De meest bijzondere aflevering voor Suzana bij Project Rembrandt tot nu toe was de aflevering die in de teken van liefde stond. “Het thema weten wij nooit van tevoren, maar toen Annechien aankondigde dat het over liefde ging, besefte ik dat ik de enige kandidaat was zonder liefde. Ik kan me goed herinneren dat ik een paar keer herhaalde: 'maar ik heb geen liefde'. En toen stond daar mijn zoon. Toen ik mijn lieve zoon op het podium zag, voelde ik me schuldig, want mijn zoon is mijn grootste liefde! En ineens voelde ik de kracht om iets moois op doek te toveren. Ik twijfelde geen seconde of het goed zou komen, want de liefde voor mijn zoon garandeerde dat mooie doek. Toen had ik last van hoge koorts en een long- en luchtwegeninfectie, maar niets hield me tegen, de liefde overwint alle valkuilen.”

Deuren

Deelname aan Project Rembrandt levert Suzana al heel wat op: “Ik krijg heel veel positieve reacties, schilderopdrachten en ook veel aanvragen of ik niet wil komen exposeren. Wat dat betreft opent het vele deuren voor mij.” Daarvoor investeert ze ook veel. “De afgelopen jaren heb ik geen enkele vrije dag gehad, al mijn vakantiedagen en -weken heb ik opgenomen om veel nieuwe schilderijen te produceren, tentoonstellingen te organiseren en uiteraard om deel te nemen aan Project Rembrandt. Mijn moeder en mijn familie in Servië heb ik al drie jaar niet gezien. Mocht ik het geluk hebben om verder te komen in deze wedstrijd en zelfs te mogen winnen, dan zou ik mijzelf zeker een week vakantie gunnen.” Voor de verdere toekomst maakt Suzana ook al plannen. “Ik droom vaak, maar ik zorg ook dat mijn dromen uitkomen. Doelen stellen en doelen bereiken. Veel mensen hebben interesse om bij mij workshops te volgen. Dat wordt wel één van de initiatieven voor de toekomst.”

Vanaf zondag 17 maart is Project Rembrandt weer te zien op NPO1 om 21.20 uur. Voor meer werken van Suzana kunt u kijken op: www.suzanasjuart.nl / Instagram: suzana_sju_art_official. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief