Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis
Fotoalbum

Leerlingen Meulenrakkers ontvangen eerste Natuurpodium-paspoorten

Door: Hanneke Marcelis

OSSENDRECHT - De leerlingen van de Meulenrakkers kennen het Natuurpodium als geen ander. Want de school is al sinds de start van het Natuurpodium in 2015 een vaste bezoeker. Daarom kregen de leerlingen van de Ossendrechtse school vandaag als eerste de gloednieuwe Natuurpodium-paspoorten uitgereikt uit handen van Natuurpodium-directeur Robert Deliën en wethouder Lars van der Beek. Tegelijkertijd kreeg de school ook de plaquette "Natuur & Duurzaamheidseducatie" uitgereikt.

De allereerst Natuurpodium-paspoorten krijg je natuurlijk niet zómaar, vonden wethouder Van der Beek en directeur Robert Deliën. Daarom onderwierpen ze de leerlingen van groep 6 van de Meulenrakkers vanmiddag eerst aan quiz, voordat de kinderen het paspoort kregen. En die uitdaging gingen de kinderen met veel enthousiasme aan. "Waar gebruikten mensen inde Middeleeuwen zout voor?", "Wat is het grootste zoogdier dat leeft op de Brabantse Wal?", en "Wat is een natuurbrug?" Tijdens een potje Ren-je-rot lieten de leerlingen zien dat die vragen voor hun een eitje zijn om te beantwoorden. Want zout gebruikte men om vlees houdbaar te maken, het grootste zoogdier in deze regio is een ree en een natuurbrug zorgt ervoor dat dieren veilig de weg over kunnen steken. En daarom kregen alle leerlingen vandaag hun natuurpaspoort.

Samenwerking

Het natuurpaspoort is in het leven geroepen om de bezoeken aan het Natuurpodium tastbaarder te maken voor leerlingen. "Wij benaderen scholen met de vraag of ze mee willen werken aan onze doelstelling, namelijk zorgen dat alle leerlingen minimaal 3x het Natuurpodium bezoeken in hun schooltijd. Wanneer scholen mee willen doen, krijgen de leerlingen zo'n paspoort, dat eigenlijk een soort klein doeboekje is waarin we kunnen stempelen als ze het podium bezoeken", legt Robert Deliën uit. "Daarnaast krijgen de leerkrachten een gids met ons onderwijsaanbod, en krijgt de school de plaquette." En dat is allemaal mede mogelijk dankzij de gemeente. Want de gemeente zorgt ervoor dat scholen gratis deel kunnen nemen aan de activiteiten van het Natuurpodium. "Wij steunen het natuurpodium al sinds het begin, omdat het past binnen ons beleid. We willen dat kinderen buiten spelen en leren over de natuur. Dan nemen we als gemeente graag iedere drempel weg voor de basisscholen om het Natuurpodium te bezoeken", legt wethouder Van der Beek uit.

De stichting Natuurpodium is in 2015 opgericht door de gemeente Bergen op Zoom en Brabants Landschap. De gemeente Woensdrecht was één van de eerste organisaties die zich als partner heeft aangesloten bij dit initiatief. Samen met de andere partners zorgen zij ervoor dat het Natuurpodium haar Onderwijsprogramma kosteloos kan aanbieden aan de scholen in de regio. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief