Afbeelding
Foto: NTR

Putse Suzana schittert in finale Project Rembrandt

Door: Hanneke Marcelis

PUTTE - Het is de Putse Suzana Jovanovic gisteren niet gelukt om de finale van Project Rembrandt te winnen. Suzana bereikte de laatste vier in de amateurschilderwedstrijd op de NPO, maar legde het af tegen de 21-jarige Sebas. Toch is de teleurstelling niet heel groot. "Ik heb enorm veel geleerd en zal deze bijzondere ervaring nooit vergeten", vertelt Suzana.

Net als bij alle andere afleveringen begon de finale weer met een technische opdracht."Dit was toch wel de allermoeilijkste technische opdracht sinds het begin van dit programma", stelt Suzana. De schilders moesten een reproductie maken van Rembrandt zijn werk op z'n best. En dat binnen 24 uur. De schilders kregen daarvoor een unieke werkplek: de bibliotheek in het Rijksmuseum. "Wat wel meehielp voor mijn schilderproces was de inspirerende omgeving, daardoor voelde ik mij minder gespannen. Wij waren de tweede en de allerlaatste logees in de bibliotheek van het Rijksmuseum en dat maakte deze vierentwintig uur legendarisch. De Bibliotheek, boeken, kennis, wijsheid en het kopie van Rembrandt zijn Apostel Paulus om naar te kijken, zorgde dat ik me volledig verbonden voelde met de opdracht en daardoor schilderde ik met erg veel plezier." Vermoeidheid bleek Suzana's grootste vijand. "Ik probeerde wakker te blijven door muziek op te zetten. Eerst zette ik jazz op, daarna wat soul naar Ruben zijn wens. Maar door Marvin Gaye werden wij juist erg slaperig. Ik had een betere plan: Led Zepellin en Metallica, naar Nard zijn wens, daar word je ongetwijfeld wakker van. Maar vermoeidheid sloeg toch in en voor onze verdere productiviteit was toch de beste oplossing om even te gaan slapen; twee uurtjes slapen naast onze schilderezels in de bibliotheek van het Rijksmuseum." Voor Suzana was het een onvergetelijke ervaring. Want mogen slapen, douchen, eten en schilderen in het Rijksmuseum is natuurlijk een privilege. "We mochten nergens naar toe zonder de security, ook niet zo maar naar toilet. Het was schitterend om in het Rijksmuseum selfies te maken. het is geweldig als je daar alleen bent." 

De jurering na de eerste opdracht viel voor Suzana wel tegen. Haar reproductie van Rembrandt zijn Apostel Paulus was geslaagd, maar werd toch al minste gerankt doordat Suzana blosjes had geschilderd. "Mijn Rembrandt zag het meest gezond uit, te gezond of misschien wat aangeschoten, vond de jury."

Vrije opdracht

Voor de vrije opdracht kregen de schilders twee maanden de tijd. Suzana werkte daarvan echter een veel kortere tijd aan het schilderij, omdat haar beste vriend plotseling overleed. "Ik had er erg veel last van, kon me niet focussen. Uiteraard is mijn meesterwerk geïnspireerd door het verhaal van mijn vriendin Goga uit Knin. Zij heeft wel de oorlog overleeft, maar kanker helaas niet. Voordat zij overleed, vertelde zij mij haar verhaal van het vluchten uit de oorlog. Vaak denk ik aan haar en mis haar enorm, maar net voordat wij te horen kregen wat de finale opdracht zou worden, heb ik over Goga gedroomd en ik heb haar in mijn droom beloofd om haar verhaal visueel te vertellen." Het finalewerk van Suzana heet: "Enige zekerheid is de onzekerheid". En voor dat stuk kreeg Suzana fantastisch commentaar van de jury. "Pieter Roelofs had mij het mooiste compliment gegeven: 'Ik heb tot dusver nog geen werk gezien dat zo goed en krachtig is als het schilderij dat jij hier nu aan ons presenteert'." Van de publieksjury kreeg Suzana ook veel stemmen, maar net niet voldoende voor de winst.

"Sebastiaan gun ik van harte de winnende plek van Project Rembrandt 2019 en binnenkort worden onze werken door het Museum in Oss geëxposeerd. Door Project Rembrandt heb ik negen goede kunstenaars als vrienden ingewonnen, veel geleerd en zelf als kunstenaar gegroeid. Ik zal deze bijzondere ervaring nooit vergeten en ben enorm dankbaar dat ik in eerste instantie geselecteerd werd. Mijn dromen worden stuk voor stuk vervuld."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief