dodenherdenking-woensdrecht
dodenherdenking-woensdrecht

Woensdrecht wil het onmenselijke vertalen in menselijke verhalen

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht staat dit jaar uitgebreid stil bij de viering van 75 jaar bevrijding. De gemeente werkt in het kader van de herdenking samen met de gemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen, maar ook op lokaal niveau is er veel te doen.

Het collectieve programma met Bergen op Zoom en Steenbergen bestaat onder meer uit de realisatie van een informatiecentrum bij de Canadese en Britse oorlogsbegraafplaatsen. Verder werken ze samen op 26 oktober voor een defilé met militaire voertuigen en hebben ze alle drie een scholenproject.

Scholen

Burgemeester Steven Adriaansen heeft dit jaar al scholen bezocht in de gemeente Woensdrecht. In de groepen acht en in de brugklas van het Zuidwesthoek College deelde hij exemplaren van het boek ‘Spion van Oranje’ over het leven van Engelandvaarder Bram Grisnigt uit Hoogerheide. Grisnigt kwam begin dit jaar te overlijden. “Met gevaar voor eigen leven heeft hij zich ingezet voor onze vrijheid”, zegt Adriaansen, die dit jaar meer van dat soort verhalen wil vertellen.

Belang

Hij denkt dat de persoonlijke getuigenissen de herinnering aan de oorlog levend houden en ervoor zorgen dat jongere generaties het belang van vrijheid blijven inzien. “We willen dit jaar het onmenselijke menselijk maken. Wie een oorlogsbegraafplaats bezoekt, krijgt een idee van de gruwelen van oorlog. Daar word je altijd stil van.”

Koppelen

Het project ‘Faces to graves’, waarvoor Woensdrecht samenwerkt met de twee buurgemeenten, moet persoonlijke gegevens koppelen aan de graven van slachtoffers. Doel is om de overledenen letterlijk een gezicht te geven.

Vanzelfsprekend

Mensen die zelf een herinnering willen delen of iets over oorlog willen zeggen kunnen dat na de zomervakantie doen in het gemeentehuis. Daar komt een herinneringswand waarop mensen foto’s, brieven of gedichten kwijt kunnen. “We hopen op persoonlijke verhalen, om de oorlog een gezicht te geven, om de boodschap levend te houden dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.”

Verdriet

Een belangrijk moment in dit herdenkingsjaar is de presentatie van het boek ‘Het verdriet van Woensdrecht’ van de Heemkundekring Het Zuidkwartier. Dit najaar is het klaar. Jan van Elzakker vertelt in het boek het verhaal over de ruim zestig burgerslachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. In oktober organiseert Heemkundekring De Wilhelmiet een tentoonstelling over de oorlog en bevrijding in het museum in Ossendrecht. Ook hierin speelt het persoonlijke aspect een rol.

Werkgroep

Er is een werkgroep opgericht voor lokale activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding. Daarin zijn meerdere organisaties vertegenwoordigd. Voorzitter is Martin Groffen. De werkgroep heeft taken op zich genomen, zoals het bezoek aan scholen, een optreden van wachtpost XXXL en de realisatie van een kunstwerk over 75 jaar bevrijding. Alle activiteiten zijn te vinden op www.woensdrecht.nl/75jaarbevrijding.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief