Afbeelding
Foto: Shutterstock

Woensdrecht wil dat alle kinderen mee kunnen doen

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht sluit zich aan bij de Alliantie Kinderarmoede.

De gemeenteraad heeft dat eerder dit jaar gevraagd. Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week besloten het verzoek te steunen. "Natuurlijk", zegt wethouder Lars van der Beek.

Ontwikkelen

In de gemeente Woensdrecht leeft één op de acht kinderen onder de armoedegrens, landelijk is dat één op de negen kinderen. Kinderen in arme gezinnen lopen meer gezondheidsrisico's en kunnen hun talenten niet altijd ontwikkelen.

Doelstellingen

De Alliantie Kinderarmoede wil dat in 2030 kinderen niet meer de dupe zijn van armoede. Bovendien mogen er dan geen nieuwe gezinnen meer in armoede vallen. Woensdrecht onderschrijft die doelstellingen. "We willen dat kinderen niet worden geremd door de financiële situatie waarin zij opgroeien."

De alliantie is ontstaan uit een samenwerking van de Missing Chapter Foundation, Alles is Gezondheid en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. "Op lokaal niveau zetten we ons al een paar jaar in om armoede te signaleren, bespreekbaar te maken en aan te pakken. We zoeken de samenwerking met andere partijen, zoals de alliantie stimuleert", aldus Van der Beek.

Netwerk

Er zijn in Woensdrecht meer dan zestig organisaties die het armoedepact hebben ondertekend. "Dit netwerk zullen we zeker inzetten om kinderarmoede aan te pakken." De gemeente werkt al samen met het Jeugdfonds Sport en Cultuur en Stichting Leergeld waardoor kinderen lid kunnen worden van een vereniging, zwemlessen volgen, een clubtenue kopen of deelnemen aan culturele activiteiten. Verder werkt ze samen met Herwonnen Levenskracht en Caritas. "Kinderen moeten gewoon mee kunnen doen met leeftijdsgenootjes", zegt Van der Beek.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief