Jeugdzorg zorgt voor klein tekort bij gemeente Woensdrecht

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht komt over vorig jaar 188.370 euro tekort.


Dat blijkt uit de jaarrekening, die op 4 juli in de gemeenteraad wordt besproken. Belangrijkste oorzaak is een flink tekort op de jeugdzorg. “Bij ons is het niet anders dan in heel veel andere gemeenten”, zegt wethouder Henk Kielman.

Leveren

Voor Woensdrecht gaat het om een bedrag van 592.115 euro dat is ontstaan door meer zorgvragen. “Als daarvan sprake is, moeten we die zorg leveren.” In het sociaal domein had de gemeente ook een meevaller op het gebied van de wmo, bijstand en onderwijs. Daaraan hield ze vorig jaar 314.932 euro over.

Andere meevallers binnen de grondexploitaties en projecten en tegenvallers, waaronder hogere vergoedingen voor gemeenteraadsleden en pensioenlasten voor wethouders, zorgden uiteindelijk voor het tekort van 188.370.

Reserve

De gemeente dekt het met een greep uit de reserve voor het sociaal domein waarin zo’n één miljoen euro zat. “Op een begroting van ongeveer vijftig miljoen euro valt het tekort mee. Het wijkt nog geen half procent af”, relativeert Kielman de rode cijfers. Volgens hem heeft het ook te maken met de wens van het college van burgemeester en wethouders om strak te begroten. “We zijn geen spaarbank. We willen geen miljoenen overhouden. De voortgang van onze doelstellingen in relatie tot de beschikbare middelen houden we continu in de gaten.”

Afvalverwerking

Financiële uitdagingen voor de komende jaren zijn vooral het sociaal domein en de afvalverwerking.

Tegelijkertijd met de jaarrekening bracht Kielman de perspectievennota naar buiten. Het is een blik op de komende vier jaar, in aanloop naar de begroting die in het najaar wordt gepresenteerd. Kielman voorziet kleine overschotten. “We komen als college op stoom wat onze ambities in het collegeprogramma betreft. We willen de intenties uit het programma nakomen, maar blijven ook realistisch. Zorgvuldige monitoring en afstemming zijn noodzakelijk.”   
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief