zonnepanelen
zonnepanelen Foto: Carl Attard

Woensdrecht wil niet dat landschap vol komt te liggen met zonneparken

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht heeft ongeveer 230 hectare aan zonneparken nodig om haar doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te realiseren.

In de duurzaamheidsvisie staat dat Woensdrecht in 2035 alleen nog energie wil gebruiken uit hernieuwbare bronnen en niet meer afhankelijk moet zijn van fossiele brandstoffen. Met zonnepanelen op daken van huizen en bedrijven en windpark Kabeljauwbeek, aan de grens met België, redt de gemeente dat niet. “Zonneparken zijn noodzakelijk”, zegt wethouder Jeffrey van Agtmaal.

Belangstelling

Belangstelling van exploitanten is er volgens de wethouder genoeg. Er liggen zeker twaalf verzoeken. “En we zijn tientallen keren gebeld. Je kunt echter niet overal klakkeloos zonneparken inrichten. Dat moet je niet willen.”

De meest logische plek voor een zonnepark is de Vliegbasis Woensdrecht. “Als je naast de landingsbaan zonnepanelen kunt neerleggen, heb je meteen zo’n honderd hectare te pakken. Dan gaat het snel.” Van Agtmaal is echter de eerste om toe te geven dat dat geen gemakkelijke opgave is, omdat er een groot aantal partijen is dat iets heeft te zeggen over de basis.

Brabantse Wal

Verder is er echter niet zoveel ruimte in Woensdrecht. Natuurgebieden en locaties die het zicht op de Brabantse Wal verstoren zijn uitgesloten. Plekken langs de weg en bij dorpen ook. Daarnaast wil de gemeente in het buitengebied niet overal zonnepanelen zien. “Landbouw is een belangrijke economische pijler. Als iemand iets wil doen op landbouwgrond moet deze aantonen dat het om slechte grond gaat. Dan vallen er een heleboel percelen af.”

Gemeenteraad

De gemeenteraad buigt zich op donderdag 4 juli over het uitnodigingskader. Als de raad akkoord gaat en het kader bekend is gemaakt, kunnen initiatiefnemers hun plan indienen, die vervolgens door de gemeente worden beoordeeld.

Overigens geeft de gemeente zeker niet in één keer 230 hectare uit. Ze begint met maximaal vijftig hectare. Aan de ene hoopt Van Agtmaal daarmee ‘de cowboys’ uit te sluiten, aan de andere kant wil de gemeente de ontwikkelingen goed in de gaten houden. “Na vier jaar houden we het uitnodigingskader tegen het licht. Onze ervaringen met de uitgifte, de dan geldende behoefte aan energie en nieuwe technologische ontwikkelingen worden dan meegenomen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief