Foto: Jose van der Wegen

1200 mensen nemen kijkje in nieuw regeringsvliegtuig

HOOGERHEIDE – Er stond zaterdag, onder een mooi zonnetje, een grote vogel te pronken op Vliegbasis Woensdrecht. Geen gewone vogel, maar een heuse Boeing 737 met daarop Koninkrijk der Nederlanden geschreven. Zo'n 1200 mensen namen zaterdag een kijkje bij het nieuwe regeringsvliegtuig PH-GOV. Het toestel wordt waarschijnlijk begin augustus in gebruik wordt genomen.


Voor de medewerkers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was het druk in aanloop naar de showdag van de PH-GOV.

Leuk

Volgens Ester Kos en Isabelle Tseng, beiden werkzaam bij het ministerie, ging de wekker om 5.15 uur. Erg vonden ze het niet. “Het is toch wel erg leuk om hierbij te mogen zijn.” Het projectteam dat de open dag had voorbereid was al maanden bezig. “April was in eerste instantie de planning, maar we moesten nog wachten. Toen we groen licht kregen was alles snel geregeld voor 6 juli. We hadden immers al wat ervaring met de PH-KBX, het vorige regeringsvliegtuig. Dat stond hier ook in Woensdrecht toen het uit dienst werd genomen, dus het was een logische keuze om hier de PH-GOV te tonen.”

Minder

Er was plaats voor zo’n 3000 mensen, maar dat aantal werd bij lange na niet gehaald. Volgens persvoorlichter Joris Drost van het ministerie hadden zo’n 1200 mensen zich aangemeld. “Dat is minder dan de vorige keer bij de PH-KBX, maar we hebben alsnog drie groepen mensen verspreid over drie tijdslots deze dag.”

Relatief

Het mocht dan geen volle bak zijn, maar bezoekers werden niet teleurgesteld. Vliegtuigspotters kwamen met hun beste camera-apparatuur van heinde en verre, samen met vele inwoners uit de gemeente zelf om het nieuwe toestel van dichterbij te bekijken. Dichtbij was relatief. Het publiek mocht niet verder dan de dranghekken. Binnenkijken was ook niet mogelijk. Er lag een virtual reality-bril waarmee ze een blik konden werpen in het toestel. De mensen die de bril gebruikten, genoten met volle teugen van wat zij zagen.

Freak

Naast de virtuele tour was er een expositie met alle ins en outs van het nieuwe toestel en de historische regeringsvloot. Bezoekers genoten met volle teugen. Neem Conny en Jeroen, die helemaal vanuit de Veluwe op de motor waren gekomen. “Ik ben een echte vliegtuigfreak”, aldus Jeroen. “Thuis hebben we drie vitrines met vliegtuigjes, van klein tot groot. Ik heb ook bij Fokker gewerkt, dus dit moest ik zien. We zijn ook bij de PH-KBX geweest, twee jaar geleden.” Uit de omgeving waren er ook veel bezoekers, zoals Marion met haar kinderen Michael, Linda en Julia. “Vorige keer toen de vliegbasis burendag hield, kon ik helaas niet, dus dit was een mooie mogelijkheid om hier eens een kijkje te nemen. Voor de kinderen is het een supermooi begin van de zomervakantie.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES



DIGITALE KRANT





NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief