De Sluitingsprijs is ook geliefd in de gemeente Woensdrecht.
De Sluitingsprijs is ook geliefd in de gemeente Woensdrecht. Archieffoto: Hanneke Marcelis

‘Ondenkbaar dat Sluitingsprijs verloren zou gaan’

Door: Britta Janssen Actueel

PUTTE - De Sluitingsprijs Putte-Kapellen krijgt in oktober toch een 86e editie. Er is een nieuwe organisator gevonden voor de Belgische wielerwedstrijd en dat is ook goed nieuws voor de gemeente Woensdrecht. “Het is een historische koers en bijvoorbeeld belangrijk voor onze horeca”, stelt de Woensdrechtse wethouder Hans de Waal.

Sinds onlangs bekend werd dat organisator Golazo door financiële problemen stopt met de Sluitingsprijs Putte-Kapellen, klampten wielerfans Hans de Waal aan, vertelt de wethouder. “Bijna dagelijks werd ik erover aangesproken, dus het leeft hier enorm.” 

Wielerregio

De Waal zette zich in voor behoud van de wedstrijd door zijn netwerk aan te spreken, net als de Belgische gemeenten Kapellen en Stabroek. “Er ontstond een clubje Nederlandse en Belgische ondernemers die vonden dat de Sluitingsprijs moest doorgaan. Daarmee was ik het honderd procent eens.” Wielerliefhebber De Waal is opgegroeid in de zuidwesthoek en kent de Sluitingsprijs, die bij Putte de grens tussen België en Nederland oversteekt, zodoende al lang. Maar naast zijn persoonlijke interesse heeft de Sluitingsprijs waarde voor de hele gemeente. “Bijvoorbeeld voor de horecaondernemers in Putte, maar ook om onze regio als wielerregio op de kaart te zetten.” 

Draagvlak

Deze week kwam naar buiten dat de Belgische organisator Ben Simons de Sluitingsprijs redt van de ondergang. “Het is jammer dat het de ondernemers uit Putte niet is gelukt om de wedstrijd over te nemen, maar Simons is ook een plaatselijke organisator, maar net iets verder weg”, zegt de wethouder. Op Facebook meldt Paul de Waal namens de Putse ondernemers het ‘enerzijds teleurstellend te vinden dat de Sluitingsprijs door een partij van buitenaf georganiseerd gaat worden, maar anderzijds opgelucht te zijn dat de koers doorgaat’. Hij bedankt de vele mensen, zoals (ex)profs en vertegenwoordigers van verenigingen, die zich hebben ingezet voor behoud van de koers. “Paul de Waal, overigens geen familie, heeft er samen met de andere ondernemers hard aan getrokken”, aldus wethouder De Waal. “Zij zijn begaan met de koers en wisten een groot draagvlak voor het behoud ervan te creëren.”

Sponsors

Met Simons komt de Sluitingsprijs in handen van een ervaren organisator van wielerwedstrijden in de regio, zoals de Schaal Sels, een Belgische wedstrijd die ook door de Woensdrechtse polder voert. Wethouder de Waal vertrouwt erop dat de nieuwe organisatie de begroting voor de Sluitingsprijs wel rondkrijgt, omdat zij op een andere manier werkt. “Een grote organisatie als Golazo werkt met enkele grote sponsors en niet zozeer met kleine, zoals de lokale organisatie van Ben Simons wel doet.”

Verbroedering

De Waal hoopt dat de Sluitingsprijs nog vele edities tegemoet gaat. “Zo’n 85 jaar geleden kreeg iemand het lumineuze idee om het wielerseizoen te eindigen met een grensoverschrijdende wedstrijd. Dat was nog nooit gedaan, bijvoorbeeld met het oog op de douane. Vanaf toen kon het die ene keer per jaar wel en het zorgde voor verbroedering tussen Nederland en Vlaanderen. De koers heeft ups en downs gekend, maar is altijd doorgegaan, in grote of kleinere vorm. Het is ondenkbaar dat de Sluitingsprijs verloren zou gaan.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief