Logo internetbode.nl/woensdrecht

Woensdrechtse jongeren laten weer van zich horen

  Nieuwsbrief

WOENSDRECHT - Zeven Woensdrechtse jongeren houden samen met de gemeente een jeugdbijeenkomst, waarbij zij met leeftijdsgenoten in gesprek willen over het gemeentelijk beleid. De organisatie ligt in handen van de twee resterende jeugdraadsleden Kaan Ercel en Jeroen van der Ha, en Thierry de Heer, Robbert-Jan Willebroordse, Samantha Joosten, Bram Filé en Laura de Waal, alle vijf lid van een politieke partij.


De jongeren willen weten wat hun leeftijdsgenoten beweegt en op welke manier zij betrokken kunnen blijven bij de gemeente. "Het gaat ten slotte over onze toekomst", aldus Kaan Ercel.

De jeugdbijeenkomst, die op 19 april zal plaatsvinden, moet jongeren weer een stem geven in het gemeentelijk beleid. Woensdrecht kent weliswaar al jaren een jeugdraad, maar die bestaat nog maar uit twee leden. Burgemeester Steven Adriaansen wijt dat aan de vorm van de huidige jeugdraad.

"Die is veel te formeel opgesteld, met officiële vergaderingen. Het is de vraag of jongeren daarop zitten te wachten", vraagt hij zich hardop af. Ook jeugdraadslid Kaan Ercel denkt dat de jeugdraad aan een nieuwe vorm toe is. "Veel jongeren weten niet eens dat er een jeugdraad is. We zijn daarom met de burgemeester aan het kijken hoe we de jongeren weer kunnen bereiken."

Betrokkenheid

Want ook op andere fronten worstelt de gemeente met de inspraak van jongeren. Bij bijeenkomsten die de gemeente nu organiseert, zijn jongeren vaak de grote afwezigen. En dat terwijl jongeren best betrokken zijn bij hun gemeente, gelooft burgemeester Adriaansen:

"Als je kijkt naar de verenigingen, de AM&TS en ook het carnaval zie je heel veel betrokkenheid vanuit de jeugd. We moeten dus de juiste snaar zien te raken." Ook vanuit de politiek leeft de wens om jongeren een stem te geven. In november nam de raad daarom een motie van D66 aan om een jeugddebat te organiseren.

Pizza

Die motie is nu opgepakt door de leden van de jeugdraad en vijf jonge leden van Woensdrechtse politieke partijen. Het idee is om zo'n twintig tot dertig jongeren in de leeftijd van 16 tot 26 jaar uit te nodigen op een informele avond. "We gaan pizza bestellen en daarna met elkaar in debat", vertelt Ercel.

De zeven jongeren zijn zelf al begonnen met het benaderen van leeftijdsgenoten voor de avond. Doel is om van hen te horen te krijgen welke thema's leven onder de jongeren, wat zij missen in de gemeente en hoe zij in de toekomst geïnformeerd willen worden.

Ercel merkt dat jongeren nu nog weinig oren hebben naar politiek. "Maar het gaat wel over onze toekomst. Als wij iets willen veranderen, dan moeten we daar zo vroeg mogelijk bij zijn. Jongeren kijken bovendien met een frisse blik tegen bepaalde onderwerpen aan", merkt Ercel.

Werkgroepjes

De jongeren willen het niet bij deze ene avond houden. Ze hopen daarna in werkgroepjes verder te kunnen gaan om bepaalde thema's op te pakken. "We zullen op de avond moeten kijken welke vorm het beste bij de jeugd past", legt Adriaansen uit. "Belangrijkste voor nu is dat we ze weer kunnen gaan betrekken bij wat wij als gemeente doen."<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief