Afbeelding

Viaduct Scheldeweg eind oktober volledig tegen de vlakte

Nieuwsbrief

HOOGERHEIDE - Onder grote publieke belangstelling is woensdagavond begonnen aan de sloop van het viaduct onder de Scheldeweg in Hoogerheide. Wethouder Hans de Waal nam samen met Martin Dees van aannemersbedrijf KWS Infra de eerste hap uit het vijftig jaar oude bouwwerk. Wie dacht dat het viaduct meteen tegen de vlakte zou gaan, kwam bedrogen uit. De sloopwerkzaamheden nemen nog zo'n drie weken in beslag.

Een beetje meer spektakel hadden ze wel verwacht, de tientallen inwoners van Hoogerheide die een kijkje kwamen nemen bij de sloop van het beeldbepalende viaduct, dat decennia lang als een soort icoon over de Onderstal stond. Voor de officiële starthandeling kroop wethouder De Waal achter het stuur van een kraan om voorzichtig de eerste brokken van het viaduct weg te nemen. Trots laat hij vervolgens aan het publiek in zijn hand een stuk beton zien.

Het zal echter nog drie weken duren voordat het volledige viaduct tot kleine betonbrokken is verworden. "Normaal gesproken zou de sloop zo'n vier weken in beslag nemen, maar vanwege de asbestvondst in de puinlaag onder de Onderstal konden we er pas een week later aan beginnen. Ons streven is echter nog steeds om eind oktober klaar te zijn met de sloop van het viaduct", verklaart Martin Dees.

Zandwal

De sloop wordt met de grootste zorgvuldigheid uitgevoerd. Onder het viaduct is een grote zandwal aangebracht. Die helpt niet alleen de kraanmachines om dichterbij het sloopvak te komen, maar heeft ook een dempende werking voor de vallende brokstukken. "Onder de Onderstal liggen een aantal belangrijke gas- en waterleidingen. Door de zandlaag kunnen we ervoor zorgen dat die heel blijven. Bovendien zorgt de demping ook voor minder overlast voor de omwonenden", legt Dees uit.

Planning

De aannemer laat weten dat de werkzaamheden aan de Scheldeweg nog altijd volgens schema verlopen. "Het gaat heel voorspoedig. Zelfs de asbestvondst heeft niet veel roet in het eten gegooid. We hadden natuurlijk geluk dat één van onze onderaannemers gecertificeerd was om de asbest te verwijderen. Ondertussen hebben we verder gewerkt aan de rest van de weg, waardoor er geen vertraging is ontstaan", verzekert hij. Volgens planning zou de reconstructie van de Scheldeweg, die over het zuidelijke deel tussen de Onderstal en de kerk weer de natuurlijke glooiing van de Brabantse Wal gaat volgen, na de Grote Prijs Adrie van der Poel eind januari gereed zijn.

Maar dat is volgens wethouder De Waal enkel een uiterste opleverdatum. "Als de weg op 15 december al open kan, gaat hij ook op 15 december open." Mochten de werkzaamheden voor de kerst nog niet klaar zijn, dan heeft KWS Infra in ieder geval al de toezegging gedaan om een kerstboom te plaatsen op de top van het noordelijke talud van het viaduct dat gespaard blijft van de sloopwerkzaamheden.

FOTO RIA VAN MEIR



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief