Foto: Politie

Voortaan ook Amber Alerts op pinautomaten

  Politie

WOENSDRECHT - Bij de opsporing van vermiste kinderen in Nederland worden nu ook pinautomaten ingezet. Op de schermen van de diverse automaten zijn sinds maandag Amber Alerts en Vermist Kind Alerts te zien.


Het is voor het eerst in de wereld dat banken betaalautomaten ter beschikking stellen voor opsporing. Het gaat onder andere om pinautomaten bij grote winkelcentra en toeristische trekpleisters. "Zodra er een Amber Alert of Kind Vermist Alert is, zal deze op de schermpjes van de machines komen te staan", aldus Izanne de Wit, hoofd van het Landelijk Bureau Vermiste Personen.

Zo'n alert gaat er niet zo maar uit. "Pas als er sprake is van echt gevaar voor een kind of als we ons veel zorgen maken om zijn of haar welzijn. Dan is het goed als zoveel mogelijk mensen weten dat er een kind vermist wordt, zodat zij naar het kind kunnen uitkijken. Of relevante informatie die zij over het kind hebben snel met de politie delen. Dit is een extra middel om ons bereik te vergroten en zo snel mogelijk mensen bij het vinden van een vermiste kind te betrekken", meldt De Wit.

Een Amber Alert is een waarschuwingsbericht dat landelijk wordt verspreid. Het wordt verstuurd als de politie vreest voor het leven van een ontvoerd of vermist kind. Jaarlijks verstuurt de politie een of twee keer een Amber Alert.

Bij een Vermist Kind Alert is er geen sprake van direct levensgevaar. Toch maakt de politie zich dan ernstig zorgen om het welzijn van het vermiste kind. Snel en gericht handelen is dan nodig. Ongeveer twintig keer per jaar vraagt de politie landelijk of regionaal aandacht voor een vermissing via een Vermist Kind Alert.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief