Logo internetbode.nl/woensdrecht

Gongtoernooi en 1e finaleronde Open Bergs

  Sport en Vereniging


BERGEN OP ZOOM - Freek Schouten en René Punt winnen gezamenlijk het Gongtoernooi 2016. René Punt en Robert Kunst eerste koplopers Open Bergs finalepoule 1. Bert van der Linden, Jan Haverhoek, Pieter-Jan Demmers en Kees de Looff koplopers in finalepoule 2.

Op de vrijdag voor Kerst speelden de Bergse schakers hun jaarlijkse gongtoernooi. Door middel van een gong moet iedere speler om de 6 tot 9 seconden verplicht een zet uitvoeren. Dat leidt vaak voor hilarische fouten. Tevens is het zo dat na zo’n 60 tot 90 zetten de laatste gong klinkt en dat dan de partij, onafhankelijk van de stand op het bord, remise is. Zaak dus dat degene die gewonnen staat voor dat signaal zijn partij gewonnen heeft. De schakers werden in eerste instantie ingedeeld in groepen van vier. De eerste poulewinnaars werden Bas van de Putte, Robert Huizer, Freek Schouten en René Punt. Vervolgens werden de spelers in vier nieuwe groepen ingedeeld, twee finalepoules en twee verliezerspoules. In de winnaarspoules werden tenslotte Freek Schouten en René Punt de winnaars, waarna een finale tussen deze twee spelers de gongkampioen moest opleveren. Het liep echter anders. Freek Schouten kreeg overwegend spel, maar ondanks materiaal gewin ontstond er op het eind een eindspel dat niet meer te winnen was voor Freek. Het werd daardoor remise en dus aren er twee winnaars van het gongtoernooi. In de strijd om de derde plaats won Sander Ruben van Robert Huizer.

In 2017 werd een start gemaakt voor het Open Bergs schaakkampioenschap. In de voorrondes hebben de spelers zich geplaatst voor finalegroep 1 of finalegroep 2. In de eerste ronde van deze finalegroepen wisten Robert Kunst en René Punt respectievelijk Henry Groenveld en Piet Bruijs te verschalken en werden zo de eerste koplopers. Bas van de Putte en Ton Hertogs speelden remise. Zowel in de partijen van Robert Kunst tegen Henry Groenveld als tussen René Punt en Piet Bruijs werd hard slag geleverd. Tot bijna het einde van de tweede tijdcontrole waren de partijen nog volop bezig en was de winnaar niet duidelijk. Uiteindelijk waren Robert Kunst en René Punt de gelukkigen. Beiden hadden daarbij niet te klagen over het geluk. Bas van de Putte en Ton Hertogs kregen na harde strijd een stelling die door geen van beide spelers te winnen was, remise dus.

In finalegroep 2 won Jan Haverhoek van Alexander ‘t Hoff, Kees de Looff van Frank Lambregts, Pieter-Jan Demmers van Mees Schillemans en Bert van der Linden van Wesley Hopmans. Zodat de eerste koplopers bekend zijn.

In het vorige nummer was er het probleem van de partij tussen Mann en Pann. De stelling was: Wit: Kh3, Td2, Te5, Pd6, pi: b2, c3, g2, h2; Zwart: Kh7, Tf6, Tf1, La6, pi: a5, f5, g5, h4, met als opgave hoe wint zwart de partij. Dat ging als volgt: 1Txd6 2.Txd6 Tf3+!! 3.gxf3 Lf1#)

Het nieuwe probleem, zie diagram, is uit een partij tussen Mosionzhik - Gorniak. De vraag is hoe wint wit?<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief