Tom Dumoulin bij de start van de BinckBank Tour in 2017.
Tom Dumoulin bij de start van de BinckBank Tour in 2017. Foto: Wijnand Nijs

Wielrenners Vuelta in augustus 2020 door West-Brabant

Door: Wijnand Nijs Sport

WEST-BRABANT - De Vuelta doet in 2020 West-Brabant aan. Dat is deze woensdag duidelijk geworden bij de toewijzing van de wielerronde aan Nederland. De wielrenners maken als onderdeel van de etappe Breda-Breda een lus door een flink deel van West-Brabant. Dat zal waarschijnlijk gebeuren op 23 augustus.

De exacte route is nog niet bekend. Tijdens een persconferentie in februari in Breda lichtte de organisatie de etappes toe. De start van de Vuelta is in 2020 in Utrecht. Daar vindt op dag 1 de ploegenpresentatie plaats. Een dag later is daar de proloog, weer een dag later rijden de wielrenners van Den Bosch naar Utrecht.

Gemeenten
De vierde Nederlandse dag is voor Breda, voor de etappe van Breda naar Breda. Breda heeft eerder bij gemeenten in de regio al eerder de vraag uitgezet om medewerking. Of de koers een gemeente aan gaat doen, hangt niet af van een financiële bijdrage, gaf de Bredase wethouder Daan Quaars in juli al aan. "Maar meer aan de medewerking, bijvoorbeeld in de vorm van verkeersregelaars en afzettingen."

Breda organiseert komend jaar een aantal Vuelta Cafés om het enthousiasme voor de wielerronde in de stad los te maken en ideeën voor side-events op te doen. Tijdens het eerste Vuelta Café (30 januari) gaan stakeholders uit de regionale wielersport met elkaar in gesprek over de kansen die dit evenement biedt voor de sport en de regio.

"Het is toch gaaf dat die renners straks over de Grote Markt gaan", stelt wethouder Daan Quaars (VVD, Sport) in een reactie. Volgens Quaars gaat Breda er een feestje van maken. "We hebben een fantastisch verhaal in relatie tot Spanje, daar kun je als stad hele gave dingen meedoen. Dat gaan wij als college niet verzinnen, maar dat moet uit de stad komen."

14 miljoen
De Nederlandse partners reserveren 14 miljoen euro voor de komst van de wielerronde naar Breda. De gemeente Breda heeft een bijdrage van 9,5 ton toegezegd. Van die 14 miljoen komt inmiddels 5,1 miljoen van het bedrijfsleven. "Daarmee voldoet het aan de kaders die gesteld zijn, namelijk dat tenminste 40 procent gefinancierd wordt door private partijen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief