Foto: Louis Bovée

Ernie Brandts wil niet natrappen

  Sport

BREDA - Ernie Brandts won als voetballer met PSV onder meer de UEFA Cup en speelde de finale van het wereldkampioenschap in 1978. Ook als trainer boekte hij talloze successen, maar op de een of andere manier heeft hij het nooit lang kunnen uithouden bij zijn clubs. Journalist - en columnist van deze krant - Louis Bovée heeft het turbulente leven van de Brabander opgetekend in ‘Ernie Brandts. Nooit natrappen’.


Ernie Brandts en journalist Louis Bovée kennen elkaar al meer dan dertig jaar. “We kwamen elkaar tegen langs de velden. In 2012 interviewde ik zijn vrouw voor de Aktueel. Hij was er bij en we kwamen te spreken over een boek. Hij had in die tijd weinig om handen en het leek hem een leuk idee. Uiteindelijk heeft het om allerlei redenen zo’n zes jaar geduurd”, zegt Bovée, die eerder de biografie van Frans Bauer en sportboeken zoals ‘In het geel’ en ‘Meesters van de modder’, over de beste veldrijders ooit, schreef.

Wennen

Hoewel ze samen een lange geschiedenis hebben, moesten de twee voor het boek aan elkaar wennen. “Naarmate we meer gesprekken voerden, groeide mijn interesse in Ernie”, aldus Bovée. De voetballer begon terughoudend. “Als je een boek maakt, moet je alles vertellen, vind ik. Zowel de leuke als vervelende dingen. Hij wilde dat echter niet. Het eerste manuscript vonden de uitgever en ik dan ook niet goed. Niet alles stond in het boek. Over een aantal onderwerpen moest hij veel meer vertellen. Ernie snapte dat zelf ook, gelukkig.”

Guus Hiddink

Bovée omschrijft Brandts als een bescheiden man. “Als voetballer heeft hij alles bereikt, maar als trainer is hij niet overal geslaagd. Ze zeggen wel eens dat je beter een slechte trainer met een goed netwerk kunt zijn dan een goede met een slecht netwerk”, zegt Bovée. Brandts, momenteel trainer bij FC Eindhoven, valt volgens hem meer in die tweede dan in de eerste categorie. In het voorwoord zegt Guus Hiddink dat Brandts het trainersvak zeker in zijn vingers heeft. “Hem kennende zal hij door zijn vasthoudendheid zijn huidige club naar boven helpen.”

Cultheld

De Brabander heeft het eerder gedaan. In Breda weten ze daar alles van. Voor de fans van NAC is Brandts nog steeds een cultheld. In 2008 eindigde hij met een ijzersterke verdediging en efficiënte aanval op de derde plaats in de Eredivisie. “De beste klassering ooit”, zegt Bovée. Tot onbegrip van de fans moest de trainer na het succesjaar het veld ruimen.

Opmerkelijk

Bovée beschrijft deze episode uitgebreid in het boek. Brandts vertelt over de successen, zoals de 1-3-winst op Ajax in Amsterdam, maar ook over alle moeilijkheden, zoals zijn vergissing om Leon Vlemmings als assistent aan te stellen, het ‘onbetrouwbare gedrag’ van scout Jeffrey van As, en zijn moeizame relatie met technisch directeur Earnest Stewart, de man die hem ondanks de derde plaats de deur wees. Opmerkelijk genoeg bleek de moeizame relatie van hun vrouwen een belangrijke oorzaak voor het geschil. Brandts kwam niet ongeschonden uit zijn NAC-tijd. Hij vertelt bijvoorbeeld over een artikel in NRC Handelsblad waarin werd gesuggereerd dat zijn assistenten grotendeels verantwoordelijk waren voor het succes. “Desondanks deed die flauwekul me pijn. Hartstikke pijn. Een dolksteek”, zegt hij.

Relatie

Jaren later kijkt Brandts ondanks alles zonder wrok terug. “Wat me bij NAC is overkomen, koester ik. De buitengewoon positieve ervaringen. De minder aangename, waaronder mijn relatie met Theo Mommers, Stewart en Vlemmings, ben ik niet vergeten, maar die heb ik inmiddels losgelaten … En dan kom je er toch steeds op uit: vriendjespolitiek. Politieke spelletjes. Op elke werkvloer speelt dat een uiterst belangrijke rol. Ook buiten het voetbal. Je kunt mij hiervan een slachtoffer noemen, maar zo zie ik het niet, De slachtofferrol past mij niet. De rol van natrapper evenmin. Daar schiet je niets mee op. Natrappen vind ik verspilde energie.”

Ernie Brandts. Nooit natrappen’ van Louis Bovée is verschenen bij Uitgeverij Edicola. Het is voor 21,95 euro te koop in alle boekwinkels. ISBN: 978-94-93160-18-7.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief