Afbeelding

Onvoorwaardelijke liefde voor Koninklijke Harmonie Nut en Vermaak

Algemeen

 

ZUNDERT - Wie eenmaal zijn hart heeft verpand aan de Koninklijke Harmonie Nut en Vermaak Zundert, zal het muzikale gezelschap niet snel de rug toekeren. Ad Wildhagen (25 jaar lid) en Piet van Overveld, Karel Havermans en Kees Nelemans (ieder 60 jaar lid) vormen hier het levende bewijs van.

Volgend jaar viert de harmonie haar 175-jarig bestaan, maar voor een feestje zijn de leden altijd wel te porren. Met vier jubilarissen in de gelederen is hier deze maand weer volop reden toe. Vanwege hun langdurige lidmaatschappen worden Ad Wildhagen, Piet van Overveld, Karel Havermans en Kees Nelemans binnenkort namelijk voor hun jarenlange trouw in de schijnwerpers gezet.

Uniform

De 75-jarige Karel Havermans is zoals gezegd een van de drie heren die er inmiddels een ‘dienstverband’ van 60 jaar bij de harmonie op heeft zitten. De reden om zich al op jonge leeftijd aan te sluiten bij he5t muzikale gezelschap was eenvoudig. “In het dorp was vroeger bijna niets te doen, maar met de harmonie was je overal bij betrokken. Nut en Vermaak kwam opdraven bij alle festiviteiten en gouden bruiloften,” vertelt Havermans. Het blauwe uniform, compleet met pet, had bovendien een enorme aantrekkingkracht op hem. “Ik had als kind een hekel aan boodschappen doen, maar met dat mooie uniform aan deed ik dat zelfs maar al te graag.”

Gebonden

Het eerste instrument dat Havermans kreeg toebedeeld was de schellenboom, een stok met daaraan bellen of schellen. Later bespeelde hij de trombone. “Maar die moesten we met z’n drietjes delen,”vervolgt hij. “Dat instrument werd gerouleerd.” Het maakte zijn enthousiasme voor de harmonie er niet minder op. “Het is nooit bij me opgekomen om bij Nut en Vermaak weg te gaan. Ik ben gebonden aan Zundert, heb hier altijd gewoond en gewerkt. Als de harmonie in Rijsbergen zou zitten, was ik er geen lid van.”

Erelidmaatschap

Kees Nelemans (76) maakte zijn opwachting bij Nut en Vermaak al toen hij een jaar of elf was. “Dat combineerde echter niet zo goed met school, dus toen ben ik vrij snel gestopt”, zo blikt hij terug. “Op het moment dat ik echter geslaagd was aan de mulo in Breda, keerde ik op 16-jarige leeftijd terug bij Nut en Vermaak, dat toen net de switch maakte van fanfare naar harmonie. Ik ben begonnen met het bespelen van de klarinet. Na veertig jaar werd ik vervolgens gevraagd of ik misschien geen bas wilde blazen. Nou, dat wilde ik best proberen. Uiteindelijk heb ik dat vijftien jaar gedaan. Vijf jaar geleden ben ik gestopt als muzikant. Ik heb astmatische bronchitis en oogproblemen, dus het was voor mij allemaal niet meer zo gemakkelijk. Na 50 jaar lidmaatschap krijg je bij Nut en Vermaak het erelidmaatschap. Ik ben dus nog altijd lid en bij alle festiviteiten aanwezig. Toch blijft het jammer dat ik zelf geen muziek meer kan maken.”

Kermis

Aan zijn muzikantenbestaan kleven namelijk mooie herinneringen, zo maakt hij duidelijk. “In het Concertgebouw in Amsterdam hebben we eens geblazen om het kampioenschap van Nederland en daarbij werden we tweede. Goed, er waren maar twee deelnemers, maar het was toch een indrukwekkende ervaring. Daarnaast gingen we met de gilden uit Zundert en Klein Zundert tijdens de Zundertse kermis op maandag altijd op stap, een schitterende traditie die helaas verloren is gegaan.”

Benjamin

Ad Wildhagen is met zijn leeftijd van 70 jaar de benjamin van het gezelschap. De voormalige Dames Show Drumband Zundert vormde zijn opstapje naar het lidmaatschap van Koninklijke Harmonie Nut en Vermaak. Wildhagen was al actief voor het gilde en voor Moerse Boys toen hij gevraagd werd om voorzitter te worden van de Dames Show Drumband Zundert waar zijn dochter bij zat. Een erebaantje waarbij hij het niet al te druk zou hebben, zou werd hem voorgespiegeld. “Nou, als er iets tijd kost, dan is dat wel het voorzitterschap”, zo blikt hij met een brede glimlach op zijn mond terug. “Bovendien had ik van muziek maken nul verstand. Nu net iets meer, haha. Uiteindelijk ben ik tien jaar voorzitter geweest.”

Zomercarnavals

Wildhagen en zijn vrouw hadden het er maar druk mee, want de Dames Show Drumband Zundert vertoefde meer dan regelmatig in het buitenland. Vooral Frankrijk, met haar talloze zomercarnavals, was een favoriete bestemming. “Alles werd vergoed”, vertelt hij. “In die zin was het best lucratief om met de dames op tournee te gaan. Dat gebeurde dan ook volop. Helaas werden die zomercarnavals later onder druk van bezuinigingen afgeschaft. Het hoogtepunt was wel het muziekfestival Fêtes de Genève waar we optraden met korpsen uit heel Europa. Er was zelfs een Amerikaans gezelschap aanwezig.”

Overstap

Met het verstrijken van de jaren echter nam de animo voor het lidmaatschap van de Dames Show Drumband Zundert flink af. Het bestaansrecht van de drumband was op zeker moment nog maar wankel te noemen. “In overleg met het bestuur van Nut en Vermaak zijn we 25 jaar geleden overgestapt naar de harmonie. Dat was in het ‘oude’ Zundert niet echt denkbaar geweest. We brachten echter wel een mooie bruidsschat mee”, aldus Ad Wildhagen, voor wie aanvankelijk geen functie beschikbaar was in de nieuwe opzet.

Jubileumcommissie

“Na een kleine drie jaar hebben ze me toch benaderd. Er was een manneke tekort voor de schellenboom. Later ben ik gepromoveerd tot vaandeldrager. Na het overlijden van een van onze leden ben ik de grote trom gaan slaan. Ik moest toen ook noten leren lezen, maar het bevalt me goed.” Ook buiten zijn muzikale inbreng is Wildhagen actief voor Koninklijke Harmonie Nut en Vermaak. Zo trad hij drie jaar terug toe tot de jubileumcommissie die zich richt op de viering van het 175-jarig bestaan van de harmonie volgend jaar. Daarnaast is hij bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Koninklijke Harmonie Nut en Vermaak.

Omschakeling

Bestuursfuncties heeft ook de 87-jarige Piet van Overveld langdurig vervuld bij de harmonie, al staat bij hem het zelf maken van muziek nog altijd op nummer één. Daar begon hij dan ook al mee toen hij nog maar amper elf jaar oud was. Zijn eerste muzikale stappen zette hij bij Sint Martinus Achtmaal, waar hij uiteindelijk vijftien jaar vertoefde. “Daar heb ik al het klein koper geblazen: trompet, piston en bugel”, vertelt hij. “Na mijn huwelijk ben ik naar Zundert verhuisd en meteen ook overgestapt naar Koninklijke Harmonie Nut en Vermaak. Dat was in muzikaal opzicht een flinke omschakeling: van do re mi fa sol ging het naar spelen in verschillende sleutels. In Zundert ben ik tuba gaan spelen. Je moest allemaal zelf uitvogelen hoe je bijvoorbeeld van de G-sleutel naar de F-sleutel moest. Dat is gelukt, hoor. Ik ben altijd tuba blijven spelen.”

Promotie

“Na verloop van tijd ben ik ook in het bestuur terechtgekomen”, vervolgt Van Overveld. “Zo ben ik vijftien jaar secretaris geweest. Ik ben toen even met bestuurswerkzaamheden gestopt, maar later ben ik ook nog vijftien jaar lang penningmeester geweest. Het wel en wee van de harmonie heb ik dus van dichtbij meegemaakt.” Als hoogtepunt noemt hij de ontwikkeling die Nut en Vernaak doormaakte nadat van fanfare was omgeschakeld naar harmonie. “Dat betekende dat we in een lagere afdeling aan concoursen moesten meedoen. We promoveerden echter jaar op jaar, om uiteindelijk in de hoogste klasse te belanden. Dat was ook in financieel opzicht goed nieuws: de subsidie werd namelijk betaald naar rato van de klasse waarin de harmonie was ingedeeld.”

Vingervlugheid

Vandaag de dag is Piet van Overveld bijna fulltime met muziek bezig. Zo speelt hij inmiddels ook alweer tientallen jaren bij de Harmonie van Ouderen (Harvano) in Oud-Gastel. “Het is alleen jammer dat de vingervlugheid op mijn leeftijd wat afneemt”, zegt hij. Van ophouden wil hij echter niet weten, en al helmaal niet bij Harmonie Nut en Vermaak. “Als je elke week naar de repetitie gaat en je houdt dat vol, dan word je vanzelf zestig jaar lid”, besluit hij. FOTO MALOU EVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief