Afbeelding

De guld van Tiggelt op reis

Algemeen

RIJSBERGEN - De guld van Tiggelt ofwel luchtbuksvereniging "Gilde St. Willibrordus" uit Rijsbergen is in het kader van zijn 85 jarig bestaan op reis geweest. Het doel was een bezoek te brengen aan het graf van zijn patroonheilige St. Willibrord in het Luxemburgse Echternach. In 1931 was het de toenmalige pastoor Verbunt die vond dat de schuttersvereniging "Gezelligheid kent geen tijd" omgedoopt moest worden naar "Gilde St. Willibrordus". Die naam is afgeleid van de Heilige Willibrord, de brenger van het Rooms Katholieke geloof in de lage landen.

Het idee ontstond een paar jaar geleden tijdens de kerkelijke dienst voorafgaand aan de jaarlijkse teerdag waarin pastor van Steenhoven verhaalde over de Heilige Willibrord.

Zaterdag 23 april was het om 6.45u voor de 30 deelnemers verzamelen om rechtstreeks naar het doel in Echternach te rijden.

Een gids vertelde daar over het leven van St. Willibrord en de basiliek. Hij is in 739 als een eenvoudig monnik in het klooster van Echternach gestorven en daar achter het altaar van de kerk begraven. Zijn graf groeide uit tot een bedevaartsplaats waardoor er al in 800 een grotere kerk gebouwd moest worden. Diverse malen is de basiliek herbouwd omdat deze verwoest werd door brand en plunderingen en heeft zelfs eind 18e eeuw dienst gedaan als aardewerkfabriek. Na de laatste verwoesting tijdens het Ardennen offensief van de Tweede Wereldoorlog is in 1953 de huidige basiliek ontstaan. In de crypte staat de sarcofaag met St. Willibrord momenteel weer op zijn oorspronkelijke plaats. Sinds de middeleeuwen vindt er op pinksterdinsdag een springprocessie met duizenden deelnemers plaats naar het graf. Groepjes pelgrims, ieder met een eigen muziekkorps springen dan in de maat van processiemars naar voren, afwisselend op hun linker- en rechtervoet.

Vroeger sprong men 3 stappen vooruit en 2 achteruit maar dat zorgde voor te veel chaos.

"Gezelligheid kent geen tijd" staat ook nu nog steeds hoog in het vaandel bij de vereniging en daarom volgde na Echternach nog een stadstour en overnachting in de oude Romeinse stad Trier. Zondagochtend werd er weer op tijd vertrokken om langs de Moezel af te zakken naar het stadje Bernkastel met mooie vakwerkhuizen. Hier was een rondleiding door de stad en de keus voor een boottocht of wijnmuseum.

Zo is het door Janus Domen en Toon van den Berg uitgewerkte idee, in samenwerking met Touringcarbedrijf Ed van den Broek een zeer geslaagd weekend geworden.

Wilt u meer weten over de schietsport en gezelligheid bij luchtbuksvereniging "Gilde St. Willibrordus" bezoek dan eens de site www.lbgstwillibrordus.nl U bent van harte welkom als lid en ook voor een ontspannende avond met vrienden, collega's etc.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief