Afbeelding

Traditionele Dodenherdenking in de dorpskernen van gemeente Zundert

Algemeen

ZUNDERT – De gemeente Zundert maakt zich weer op voor een uitgebreide dodenherdenking op woensdag 4 mei. Burgemeester Poppe-de Looff legt bloemen op alle herdenkingsmonumenten in de dorpskernen. Hardlopers brengen de vlam van het Van Goghkerkje in Zundert naar de St. Bavokerk in Rijsbergen. Hier wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden om alle oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Traditiegetrouw bezoekt burgemeester Poppe-de Looff woensdag 4 mei alle herdenkingsmonumenten in de dorpskernen van de gemeente Zundert. Ze begint om 15.00 op de begraafplaats  in Klein Zundert, en gaat vervolgens naar Achtmaal, Wernhout en Zundert. Hier woont ze om 18.45 een bijeenkomst bij in het Van Goghkerkje, waarna hardlopers met fakkels naar de St. Bavokerk in Rijsbergen vertrekken voor de officiële herdenking.

Persoonlijke verhalen

De Dodenherdenking van Zundert krijgt ook dit jaar weer een lokaal karakter via verschillende persoonlijke verhalen. Zo vertelt de burgemeester bij het kindgraf achter de Willaert over de bombardementen van 12 mei 1940 op een groep vluchtende burgers op de weg tussen Rijsbergen en Zundert. Hierbij kwamen meerdere kinderen om het leven. Ook vertelt een zoon van de familie Schrauwen op het kerkhof achter de H. Trudokerk het verhaal over het overlijden van de heer Schrauwen door een bom uit de Tweede Wereldoorlog. "Het zijn hele trieste en bijzondere verhalen van mensen die net op het verkeerde tijdstip zich op de verkeerde plaats bevonden. Hier mogen we niet zomaar aan voorbij gaan", legt de burgemeester uit.

Twee minuten stilte

De officiële ceremonie om 20.00 wordt begeleid door Harmonie st. Cecilia. Een deelnemer van de voorleeskampioenen wedstrijd draagt na het moment stilte een gedicht voor. Ook houdt de burgemeester nog een korte toespraak. Om 20.25 zijn alle aanwezigen welkom om koffie te drinken in gemeenschapshuis De Koutershof in Rijsbergen.

Amnesty international

In De Koutershof hebben mensen de mogelijkheid om de jaarlijkse petitie van Amnesty International te tekenen. Dit jaar richt de petitie zich op de Oekraïner Kostyantyn Beskorovaynyi. Hij is zonder duidelijke reden opgepakt door vier gemaskerde politieagenten. Amnesty international wil via de petitie de Oekraïense autoriteiten vragen meer bekend te maken over zijn verblijfplaats en de reden van zijn arrestatie. BIJDRAGE HANNEKE MARCELIS FOTO ARCHIEF DE BODE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief